Potravinářská inspekce vloni na pokutách rozdala přes 64 miliónů

     

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v loňském roce celkem 35 686 kontrol, což je v meziročním srovnání o 550 víc. V souvislosti s nejrůznějšími přestupky a neduhy dosáhla celková výše uložených pokut 64 121 500 korun, to je o 29 miliónů korun více proti roku 2012. Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Pokud jde o kontroly, inspektoři jich provedli 25 961 v maloobchodní síti, 8967 ve výrobě potravin a 4196 ve velkoskladech, celních skladech, prvovýrobě a ostatních provozech.
V loňském roce inspekce zjistila celkem 4086 nevyhovujících šarží potravin, což představuje 23 procent všech kontrolovaných šarží. Z tohoto počtu inspekce zjistila 3745 nevyhovujících šarží v maloobchodní síti, 242 šarží ve výrobě a 99 šarží v ostatních provozech. Ve více než v 15 tisících případech zakázali inspektoři konkrétní výrobek dále nabízet v prodeji.
„Závadnou šarži SZPI zjistila v průměru při jedné ze sedmi kontrol v maloobchodní síti, ve výrobě při jedné z 37 kontrol. Nevyhovující potraviny tedy SZPI zjišťuje v maloobchodní síti zhruba pětkrát častěji než u výrobců,“ připomněl Kopřiva.
Tuzemské potraviny vyšly z kontrol nejlépe
Nejvíce problémů zjistili inspektoři u čokolád a cukrovinek, konkrétně u tří čtvrtin odebraných vzorků. Následovaly medy a dehydratované výrobky s 53 procenty nevyhovujících šarží a dále čerstvé ovoce, kde inspektoři odhalili nevyhovující parametry u 44 procent. Naopak nejméně závadných šarží inspekce zjistila u obilnin (jedno procento) a tabákových výrobků (pět procent).
Z hlediska původu potravin jsou nejméně problémové tuzemské výrobky, kde inspekce zjistila problém v 17 procentech. U potravin ze zemí Evropské unie inspekce vyhodnotila jako nevyhovující 28 procent kontrolovaných, v případě potravin ze zemí mimo EU nevyhovělo požadavkům 38 procent.

Zdroj: novinky.cz