Potraviny bojují o značku kraje

     

Karlovy Vary - V polovině května odstartoval už 3. ročník soutěže místních potravinářských a zemědělských produktů „Regionální potravina Karlovarského kraje". Vyhlašovatelem soutěže je Ministerstvo zemědělství ČR. V Karlovarském kraji se na její organizaci podílí Regionální agrární komora kraje Karlovy Vary, Regionální centrum svazu PRO-BIO Severozápadní Čechy a Střední zemědělská škola Dalovice za podpory Karlovarského kraje.

Cílem soutěže je podpořit malé potravinářské podniky, které působí v kraji. „Obliba kvalitní regionální produkce u spotřebitelů stoupá, proto chceme v rámci soutěže představit a nabídnout lidem kvalitní regionální výrobky, které zatím neznají nebo je marně hledají na pultech obchodů," uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč. Označení místních výrobků značkou „Regionální potravina Karlovarského kraje" bude sloužit spotřebitelům a odběratelům k orientaci při nákupu těchto potravin. Marketingové akce navázané na soutěž pomohou výrobcům s propagací jejich výrobků.

Do soutěže se mohou přihlásit výrobci potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků, jejichž výrobek je zcela vyroben na území Karlovarského kraje a je nejméně ze 70% vyroben z tuzemských surovin. Hlavní surovina musí být ze 100% tuzemského původu.

Stejně jako v loňském roce má soutěž 9 kategorií. Ty jsou stanoveny tak, aby si nekonkurovaly potraviny, které lze jen velmi špatně srovnávat. Značka Regionální potravina Karlovarského kraje bude udělena v těchto kategoriích:
1. Masné výroby tepelně opracované, včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.).
2. Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky - poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.).
3. Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).
4. Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.).
5. Pekařské výrobky, včetně těstovin.
6. Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek.
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína).
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
9. Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).

Přihlášky do soutěže mohou přihlašovatelé zaslat nebo předat osobně nejpozději do 30. května 2012 na Střední zemědělskou školu v Dalovicích. Sedmičlenná hodnotitelská komise složená z odborníků MZe ČR, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo Agrární komory provede hodnocení přihlášených výrobků dne 5. června 2012.

Slavnostní vyhlášení a předání ocenění se uskuteční 12. června 2012 v areálu Krajského úřadu Karlovarského kraje. Oceněné výrobky budou dále prezentovány formou deseti ochutnávek v různých místech Karlovarského kraje jako součást významných společenských a kulturních akcí. Stánek s oceněnými potravinami Karlovarského kraje budou moci navštívit zájemci na výstavě Země živitelka.
Autor: Irena Krcháková, zdroj: iregiony.cz