Přikrmování zvěře

     

Na semináři o chovu farmové zvěře se s účastníky podělil o ibnofrmace i prof. Ing. Jiří Zelenka, Csc, který natočil krátkourelaci v rámci série dokumentárních pořadů o historii a vývoji myslivosti a jejích proměnách od středověku do současnosti (režie J. Mudra). 

Každý druh zvěře má jiné nároky na množství a kvalitu potravy a v různé míře se mu daří uživit se ve svém prostředí. Zákon o myslivosti ukládá uživatelům honiteb udržovat stavy zvěře přiměřené úživnosti prostředí a také zvěř, pokud strádá, přikrmovat. Jak zvěř, pokud trpí v zimním období nedostatkem potravy, správně přikrmovat a v dobré vůli jí spíš neuškodit? Profesor Jiří Zelenka z Mendelovy univerzity v Brně podrobně vysvětluje, jak organismus přežvýkavé zvěře potravu zpracovává. Pro trávení je důležitá mikroflóra v bachoru. Nejsou-li zajištěny vhodné podmínky pro mikroorganismy v bachoru, může mít zvěř k dispozici nejkvalitnější krmiva, a přitom hladovět.
Na severní Moravě mezi Opavou a Bruntálem prožil celý svůj dlouhý život zasvěcený myslivosti Jaroslav Orlík. Všechno, co v mysliveckém sdružení prožil, zaznamenával Jaroslav Orlík do ilustrované kroniky. Byl mysliveckým hospodářem, vedl myslivecké kroužky a také učil myslivecké adepty. A vždy připomínal kolegům zvyky, které mají k mysliveckému životu tradičně patřit. V roce 2005 mu byla udělena Umělecká cena Českomoravské myslivecké jednoty za originální ručně malované pasovací nebo gratulační listy a pamětní dřevěné erby.

Videozáznam k dispozidi na webu Tisíc let české myslivosti (http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169538516-tisic-let-ceske-myslivosti/212563231120006/ ). 

Zdroj: ceskatelevize.cz