Příručka ochrany proti vodní erozi 2014

     

Jedná se o aktualizované znění publikace, která si klade za cíl poskytnout nejen zemědělské veřejnosti maximum informací týkající se problematiky eroze půdy, hospodaření na erozně ohrožených půdách i praktické rady, jak hospodařit v souladu se standardem GAEC 2.

K prvnímu vydání příručky došlo v roce 2011. Nově je v příručce doplněna kapitola o větrné erozi a informace o protierozních opatřeních ve speciálních kulturách a v ekologickém zemědělství. Také je zde kapitola věnovaná postupu při výstavbě technických protierozních opatřeních.
Cílem příručky je přinést především zemědělským subjektům relevantní informace k:
hospodaření na pozemcích ohrožených vodní a větrnou erozí,
možnostem, jak úspěšně implementovat a dodržovat standardy Dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC),
problematice vodní a větrné eroze, jejím příčinám, projevům a důsledkům,
protierozním opatřením aplikovatelným v podmínkách ČR (nověvčetně informací o protierozních opatřeních agrotechnického charakteru v ekologickém zemědělství (EZ) a protierozních opatřeních ve speciálních kulturách),
možnostem postupů při výstavbě technických protierozních opatření,
využití poradenských služeb při řešení problematiky vodní eroze,
možnostem získání dalších informačních zdrojů k problematice vodní a větrné eroze a k ochraně před jejími nepříznivými účinky.
Snahou není analyzovat problematiku vodní a větrné eroze. Příručka má být především praktickým pomocníkem pro zemědělce a farmáře k tomu, jak úspěšně využít vědecké poznatky o vodní a větrné erozi v boji proti jejím negativním účinkům. Cílem příručky je proto poskytnout
stručný, jednoduchý, ale přitom komplexní soubor informací k této
problematice. Celá příručka zde

Zdroj: eagri.cz