Pro zemědělce nepříznivý rozpočet schválen

     
Vláda dnes schválila rozpočet pro rok 2009 se schodkem ve výši 38,1 miliardy korun. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu o tom informoval ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Výdaje státu tak budou 1,152 bilionu korun a příjmy 1,114 bilionu korun.

Rozpočet měl být schválen už před 14 dny, ministři si však tuto dobu ponechali na to, aby si ve svých resortech detailně rozdělili peníze, které jim Kalousek přiřkl. Správce státní kasy zároveň do návrhu zapracoval zvýšení příjmů o 700 milionů korun. Z návrhu rozpočtu vyplývá, že si výrazně polepší ministerstvo školství. Resort Ondřeje Lišky dostane na běžné výdaje (bez sociálních dávek a peněz na výzkum) o 11,5 miliardy korun víc než letos. Původně to měla být částka o miliardu nižší. Čtyři sta milionů korun se však do tohoto resortu přesunulo z Všeobecné pokladní správy a 600 milionů ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Školství však stále daleko zaostává za ministerstvem práce a sociálních věcí, kde se kvůli růstu důchodů a dávek zvýší výdaje o více než 28 miliard korun. Nejvíc si pohorší ministerstvo zemědělství, jemuž Kalousek přepošle o devět miliard korun méně.

Zemědělci plánují protesty

Právě kvůli tomu ohlásili zemědělci na 13. října celorepublikovou protestní akci. Tuto středu by měli jednat o její podobě. Podle prezidenta Agrární komory ČR je ministerstvo zemědělství nejvíce "ořezaný" resort. Rozpočet ještě dostanou poslanci. Ministerský tým se ve Sněmovně bude muset znovu spoléhat na křehkou většinu. Tři poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým se již nechali slyšet, že daňové úpravy nepodpoří. Senát se rozpočtem nezabývá. S návrhem nesouhlasí také ČSSD. "Ačkoli vláda Mirka Topolánka tvrdila, že takzvaná reforma veřejných rozpočtů zastaví zadlužování státu, plánovaný deficit veřejných rozpočtů na rok 2009 ve výši 1,6 % HDP je stejný jako v roce 2007, tedy v roce předcházejícím zahájení reforem," uvedl bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka. ČSSD rozpočtu vytýká, že nepočítá s dopadem americké hypoteční krize. Dále nesouhlasí s neúměrným krácením výdajů pro vysoké školy, valorizací důchodů i se snížením výdajů pro zemědělství. Vláda dnes také jednala o vlivu světové finanční krize na hospodaření státu. Krize totiž může kvůli možnému zpomalení ekonomiky výsledek rozpočtu ovlivnit. Ministr financí Miroslav Kalousek počítá s ekonomickým růstem země o pět procent, to však kvůli krizi nemusí vyjít.