Proběhla konference Výměna know-how a zkušeností mezi mladými lidmi na venkově

     

Konference s podtitulem "Sdílejme zkušenosti, ne kraviny" se uskutečnila 23. a 24. října v prostorách Mendelovy univerzity v Brně pod záštitou ministra zemědělství Ing. Mariana Jurečky a primátora statutárního města Brna Ing. Petra Vokřála. 

Děkujeme všem, ať již za aktivní prezentaci, finanční či materiální podporu (např. formou rautu), ale i těm, kteří si to "jen odseděli".

Tato dvoudenní mezinárodní konference byl sponzorována Ministerstvem zemědělství, statutárním městem Brnem, Agrapojišťovnou, DLF-Trifolium Hladké Životice s.r.o., Agronomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně, členy Společnosti mladých agrárníků České republiky Monikou Komárkovou, Hany Gabrielové a Františkem Němcem, farmářkou Zuzanou Moučkovou a slovenským farmářem Milanem Jurkym a Chráněnou kavárnou Vrátka. Všem jim ještě jednou děkujeme.

Úvodního slova se ujal proděkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Ing. Daniel Falta, Ph.D., dále náměstek ministra zemědělství Ing. Pavel Sekáč a účastníky přivítal i prezident Společnosti mladých agrárníků České republiky Petr Mahr.

Konference se zúčastnilo celkem 98 zájemců převážně z České republiky, ale své zástupce mělo Maďarsko, Polsko, Slovensko a Estonsko. Více než čtvrtina z nich byla přímo spjata se zemědělstvím, ostatní byli zástupci státní správy (MZe, SZIF, ÚKZUZ, ÚZEI), zemědělských škol (SZeŠ Přerov, MENDELU, VFU Brno), místních akčních skupin či jiných zájmových skupin.

V rámci programu konference bylo 50 žen a 48 mužů seznámeno s problematikou podnikání na rodinných farmách, způsoby propagace venkovského života, či rozdílným způsobem hospodaření například v Irsku a na Slovensku.

Velkým obohacením byla i účast 10 zahraničních hostů, mezi nimiž byl i nedávno nově zvolený viceprezident CEJA (Conseil Européen des Jeunes Agriculteurs) Radek Nienartowicz a Triin Lääne, zástupkyně estonské MAS.

Věříme, že tato konference bude začátkem tradice, která povede ke zlepšení komunikace zemědělců nejen v rámci zemí V4, ale i ke sdílení zkušeností, které upevní postavení farmářů na trhu, k propagaci jejich výrobků, ale zároveň budou ohleduplné k životnímu prostředí.