Produkce masa v loni meziročně klesla, výkup mléka stoupl

     

Produkce masa v České republice se loni vrátila k meziročnímu poklesu, snížila se o 0,8 procenta na 447.651 tun. Klesla výroba vepřového, skopového, kozího a koňského masa. Mléka vykoupeného od českých zemědělců v loňském roce přibylo o 3,6 procenta na více než 2,43 miliardy litrů. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Produkce masa loni stoupla jen v prvním čtvrtletí, a to o 1,1 procenta. Ve druhém kvartálu poklesla o 0,7 procenta a ve třetím byla nižší o dvě procenta a v posledním o 1,5 procenta.
Produkce vepřového, která obnáší víc než polovinu celkové výroby masa v ČR, loni klesla o 3,5 procenta na 227.739 tun. Výroba skopového byla nižší o pět procent, kozího o 4,9 procenta a koňského o 43,4 procenta. Naopak u hovězího a telecího byl nárůst 4,2 procenta a u drůbežího 1,3 procenta.
Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat loni klesly o dvanáct procent. Bilance zahraničního obchodu s živými prasaty za období od prosince 2014 do loňského listopadu byla kladná. Živá prasata se dovážela z Německa, Dánska, Polska a Nizozemska a vyvážela se na Slovensko, do Maďarska a Německa. Obchod s vepřovým masem loni prohloubil schodek, maso pocházelo hlavně z Německa, Španělska a Polska. Dominantní postavení ve vývozu zaujímalo Slovensko.
V loňském roce se propadly také ceny mléka, a to o 17,2 procenta na průměrných 7,86 Kč. V zahraničním obchodě s mlékem a mléčnými výrobky v období od prosince 2014 do listopadu 2015 výrazně převyšoval vývoz nad dovozem. Na obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se nejvíce podílelo Německo a Slovensko v obou směrech, na dovozu také Polsko a vývozu Itálie.
Ceny jatečných kuřat zůstaly téměř stejné jako v předchozím roce a ceny jatečného skotu se zvýšily o 2,7 procenta.
Zdroj: denik.cz