Pytláci na Žďársku vraždí zvěř ve velkém

     

Žďársko – Případů pytláctví v okrese přibývá. V poslední době téměř není týdne, kdy by myslivci nenacházeli ve svých honitbách vývrhy zvěře, a to i přesto, že nikdo z nich v danou dobu nelovil.

Jeden z posledních případů se stal u Měřína na Velkomeziříčsku, kde myslivci minulý víkend nalezli zbytky hned šesti kusů srnčího.

„Pytel, ve kterém byly kůže a hlavy s trofejemi, ležel v řepkovém poli u nefrekventované okresní silničky. Když pak řepku v neděli posekali, všimli jsme si toho. Obsah pytle mohl být podle mě starý tak tři až pět dní," popsal Jan Kožený, hospodář měřínského mysliveckého sdružení. Zároveň dodal, že zvěř nemusela být ani ulovena zorvna v jejich honitbě. Pytláci ji mohli zabít jinde a pro ně nepotřebné zbytky u Měřína pouze odhodit.

Mezi obsahem pytle také klidně zanechali i trofeje, tedy srnčí paroží, což je pro pravé myslivce nemyslitelné. „Není to ale rozhodně první případ, letos jsme už nějaké vývrhy našli. Někdy je také slyšet střelba, i když nikdo z nás v lese v tu dobu není," podotkl Jan Kožený.

Po celém okrese

S pytláky mají neblahé zkušenosti myslivci i v dalších částech okresu. Nelegální lovci již letos řádili kromě jiného u Kadolce na Velkomeziříčsku nebo Rudolce na Žďársku. Několik případů se v minulosti stalo rovněž na Velkobítešsku.

Mnozí myslivci navíc nálezy vývrhů a dalších signálů ukazujících na činnost pytláků policistům už ani nehlásí. „Bohužel, na počtu zvěře je pytláctví dost znát, například srnčího v přírodě nyní kvůli tomu opravdu citelně ubývá," nechal se slyšet Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře.⋌dokončení na straně 3

Podle Oldřicha Sedláře za lesním pychem nestojí s největší pravděpodobností jedinci, ale celé gangy. Svědčí o tom i případ, který se nedávno stal na Náměšťsku.

„Tam bylo nalezeno dokonce šestnáct vývrhů srnčí zvěře. To svědčí o větší organizované skupině, která se pak sjede na jedno místo, kde zbytky úlovku odhodí. Dostanou se všude – mají terénní auta, jejichž stopy v honitbách bohužel hojně nacházíme," domnívá se Oldřich Sedlář.

Březí muflonka

O nájezdech nelegálních lovců svědčí kromě nálezů vnitřností, kůží nebo hlav i objevy celých uhynulých kusů zvěře. Tu mohou pytláci postřelit a s dohledáváním se potom již nezdržují.

„Neberou rozhodně ohled ani na to, zda je zvěř v danou dobu hájená, nebo jestli je to třeba březí srna. Střílejí po všem," konstatoval Oldřich Sedlář. Ostatně březí byla i muflonka, kterou našli myslivci v dubnu tohoto roku poblíž Kadolce na Velkomeziříčsku. Samice byla postřelena neznámým lovcem a na následky poranění pak v lese uhynula.

Lesní pych se však netýká jenom volné přírody. Policisté v současné době šetří také případ pytláctví, ke kterému došlo v oboře u Chlumku na Velkomeziříčsku. „Neznámý pachatel tam v době od 28. do 30. července tohoto roku usmrtil pomocí střelné zbraně jeden kus jelena siky ve stáří pět let a o váze 130 kilogramů, čímž způsobil škodu za přibližně 50 tisíc korun," informovala žďárská policejní mluvčí Petra Šmídová.

Na stejném místě však došlo k pytláctví už v minulosti, kdy tam neznámý pachatel kulovou zbraní usmrtil hned dva kusy zvěře jelence virginského. Majiteli obory tak způsobil škodu, která byla vyčílsena na minimálně 140 tisíc korun.

Autor: Jana Nedělková - Žďárský deník, zdroj: iregiony.cz