Krádeže paliva jsou čím dál oblíbenější obživou zlodějů na Liberecku

     

Liberecký kraj - Na stoupající ceny se dá reagovat několika způsoby. Někdo méně jezdí, jiný zase krade.

Není snad dne, kdy by v Libereckém kraji policisté nemuseli řešit krádež nafty. Zatímco u čerpací stanice lze koupit litr za více jak 37 korun, řada zlodějů vyráží pod rouškou tmy vykrádat nádrže pracovních strojů. V mnoha případech však cenu ukradené nafty překračuje samotná škoda na poškozené nádrži.Jen v průběhu minulého týdne si zloději přišli na stovky litrů nafty a to jen v Libereckém kraji.

Například odstavené nákladní Volvo si vyčíhl v obci Ktová zatím neznámý zloděj. V noci z úterý na středu nádrž doslova vybrakoval, když majiteli automobilu odčerpal 400 litrů paliva. „Z jeho neuzamčené nádrže zmizelo celkem 400 litrů motorové nafty. Škoda byla vyčíslena na téměř 15 tisíc korun," sdělil mluvčí policie Petr Kmínek.
Krást jezdil autem přítelkyně

O poznání drzejší způsob krádeže si zvolil čtyřiadvacetiletý muž z Liberce. Ten ani nemusel čekat na vhodnou příležitost. Hned v několika případech přijel autem své přítelkyně na jednu z čerpacích stanic v Liberci a po natankování vždy ujel bez placení. Po třech měsících sklapla past a zloděj skončil v rukou policistů. Těm se podařilo zjistit, že se mladík neštítil okrást ani svou přítelkyni.

„Muž v období od června do srpna letošního roku zajížděl s vozidlem značky Renault pro pohonné hmoty k benzínové čerpací stanici v Sousedské ulici v Liberci. V pěti případech vždy bez zaplacení z místa odjel," vysvětluje mluvčí policie Ludmila Knopová a dodává: „Dopustil se však ještě jednoho zavrženíhodného činu. Své přítelkyni odcizil ve společném bydlišti platební kartu i s PIN kódem a bez jejího vědomí z ní vybral peníze." Za to si teď může odsedět až dva roky. Celkem napáchal škodu za 35 tisíc korun.
Zmizela celá cisterna

Už před letními prázdninami řešili policisté krádež celé cisterny naplněné naftou. Neznámý pachatel rozpletl oplocení areálu jedné z firem ve Stráži pod Ralskem, násilím se dostal do garáže a ukradl z ní nářadí. V objektu firmy si však všiml zaparkované cisternové Avie, ve které se nacházelo 2 tisíce litrů nafty. Aby palivo nemusel odčerpávat, vzal rovnou celý vůz.

Autor: Michael Daněk, zdroj: iregiony.cz