Regionální potraviny znamenají návrat k tradici a ke kvalitním surovinám

     
Globální trh s sebou zákonitě přinesl záplavu zboží z nejrůznějších koutů světa, o jejichž kvalitě a čerstvosti se dá více než pochybovat. S projektem Regionální potravina vyjádřilo Ministerstvo zemědělství jednoznačnou podporu potravinám vyráběným v domácích podmínkách a z tuzemských surovin, které podléhají co nejpřísnějším kontrolám.

Logem Regionální potravina mohou výrobci označit jen ty produkty, které vznikly ze surovin typických pro daný region, z nichž minimálně 70% musí pocházet z České republiky. Označení výrobci nedostávají automaticky, ale přihlašují své výrobky do regulérní soutěže. Členové poroty složené z odborníků z odborných pracovišť a vysokých škol hodnotí originalitu, původ a inovativnost ve zpracování, senzorické vlastnosti výrobků, použité materiály, suroviny a způsob výroby, design výrobků, jeho vliv na zdraví zákazníka i dostupnost na trhu. Vítězi soutěže pak hejtman jednotlivého kraje uděluje logo Regionální potravina, které smí být na dané potravině po dobu čtyř let. Cílem celého projektu, který startuje na sklonku letošního léta, je, aby regionální potraviny nebyly dostupné jen malému procentu lidí, ale co nejširší veřejnosti. Výsledky soutěží v jednotlivých krajích: Jihočeský kraj: Kategorie Pekařské a cukrářské výrobky – chléb Boubín z Vlachova Březí Mléko a mléčné výrobky – Zlatá Niva (Madeta) Masné výrobky – Mauzů myslivecká paštika z Českých Budějovic Alkoholické a nealkoholické nápoje - Lhenická ovocná šťáva jablko-jahoda Ovoce a zelenina – Roudenské kysané červené zelí Ostatní – uzený porcovaný kapr z Blatné Plzeňský kraj Pekařské a cukrářské výrobky - Krchlebský koláč Mléko a mléčné výrobky – mléčný výrobek Šumaváček Masné výrobky - dětské párky (Klatovy) Alkoholické a nealkoholické nápoje – pivo Dobřanský sekáč Ovoce a zelenina - jablko odrůdy Julia (Nezvěstice) Ostatní – Pstruh uzený (Klatovy) Ústecký kraj: Pekařské a cukrářské výrobky - Chodský koláč velký (Ústí nad Labem) Mléko a mléčné výrobky – Ovčí jogurt (Držovice) Masné výrobky – Cikánská šunka (Roudnice nad Labem), Pikantní farmářské klobásky (Most), Hovězí maso ve vlastní šťávě (Česká Kamenice) Alkoholické a nealkoholické nápoje – Podřipská bylinná (Mšenné lázně) Zlínský kraj: 1. Pekařské a cukrářské výrobky - Soubor frgálů (Hrachovec, Valašské meziříčí) 2. Mléko a mléčné výrobky – sýr Krásná Haná (Kroměříž) 3. Masné výrobky – Labužnická kýta s bylinkovým kořením (Slušovice) 4. Alkoholické a nealkoholické nápoje – Medovina Hába (Lhotsko) 5. Ostatní: Holešovská pochoutková majonéza (Holešov) Liberecký kraj: Pekařské a cukrářské výrobky - Českolipský kulatý chléb Mléko a mléčné výrobky – sýr Pivník jako od babičky (Zlatá Olešnice) Masné výrobky - Lomnická tlačenka světlá (Lomnice) Alkoholické a nealkoholické nápoje – Jablečná šťáva 100% (Křižany) Ostatní – Med (Vladimír Davídek) Královéhradecký kraj Pekařské a cukrářské výrobky - kolekce Hradecké pralinky (Hradec Králové) Mléko a mléčné výrobky – Bohemilk bílý jogurt řeckého typu (Opočno) Masné výrobky – Selská paštika Toro (Hradec Králové) Alkoholické a nealkoholické nápoje - Jablečný mošt 100 % (Rychnov nad Kněžnou) Ovoce a zelenina – Dobrovodské kysané zelí bílé (Dobrá voda u Hořic) Ostatní – Rokytnický med lesní květový (Hronov) Jihomoravský kraj: 1. Pekařské a cukrářské výrobky - jogurtový dort (cukrárna U čtyř mamlasů, Brno) 2. Mléko a mléčné výrobky – Kozí brynza Sedlák 3. Masné výrobky - židlochovický pršut z kotlety 4. Alkoholické a nealkoholické nápoje – pivo Jubiler 1680 5. Ovoce a zelenina - česnek z Bořitova 6. Ostatní - Ovoce s medem – višeň (Dolní Dunajovice) Zdroj:www.ceske-zemedelstvi.cz, 4.7.2011