Rodiny potěšily daňové úlevy na více dětí

     

V roce 2014 měly rodiny nárok na daňovou úlevu za každé vyživované dítě bez rozdílu ve výši 1117 korun měsíčně. Ta v roce 2015 poskočila na druhé dítě měsíčně o 200 korun a na třetí a každé další dítě o 300 korun. Máte-li tedy více dětí, tak jste si za uplynulý rok rozhodně polepšili.

A to zdaleka není všechno. Od roku 2016 by mělo dále vzrůst daňové zvýhodnění na druhé dítě o 100 korun měsíčně, u třetího a dalšího dítěte pak o dalších 300 korun za měsíc.
Daňové zvýhodnění na vyživované dítě může mít formu slevy na dani, daňového bonusu nebo kombinace obou forem, tj. slevy na dani a daňového bonusu. Sleva na vyživované dítě snižuje vypočtenou daň až do nuly.

Pokud je nárok na daňové zvýhodnění (řádek 72) vyšší než daňová povinnost (řádek 71), vzniklý rozdíl je daňovým bonusem. Daňový bonus vám náleží tehdy, pokud máte příjem alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy, tj. v roce 2015 aspoň 55 200 korun (6 x 9200 Kč).
Příjmem se rozumí hrubý příjem (nikoli základ daně), a to ze závislé činnosti, ze samostatné činnosti, z kapitálového majetku a z nájmu. Tyto příjmy se sčítají dohromady. Nezahrnují se sem příjmy, z nichž byla odvedena srážková daň, ani příjmy z dohod o provedení práce do 10 tisíc korun za měsíc, které jste dobrovolně zahrnuli do daňového přiznání. Maximálně však můžete za loňský rok dostat bonus do výše 60 300 korun.

Jestliže vyživujete ve společně hospodařící domácnosti (což je totéž jako dříve „ve společné domácnosti“) více dětí než jedno, sami se musíte rozhodnout, na které dítě budete uplatňovat daňové zvýhodnění na první dítě (ročně 13 404 korun), na druhé dítě (ročně 15 804 korun) a na které ve výši stanovené na třetí a každé další dítě (ročně 17 004 korun).
Datum narození dětí při tomto rozdělení nehraje vůbec žádnou roli.

Pokud máte více vyživovaných dětí a některé z nich má průkaz ZTP/P, pak byste měli dítě se zdravotním postižením zařadit až na konec, kde je částka daňového zvýhodnění nejvyšší, a u osoby ZTP/P se navíc bere dvojnásobek částky. Tak na tom vyděláte.

Stále platí vžité zásady, že daňové zvýhodnění na vyživované dítě si může uplatnit jen jeden z manželů, že se musejí dohodnout, který z nich to bude, a že si daňové zvýhodnění na více dětí mohou také rozdělit.
Nově se v tomto případě musí domluvit na tom, v jakém pořadí, a tudíž v jaké výši ho budou na konkrétní děti uplatňovat.

Při vyplňování přiznání mohou vzniknout některé nejasnosti, zvláště pokud se počet vyživovaných dětí v průběhu roku měnil.
Například se vám narodilo další dítě nebo některé dostudovalo. Tím současně došlo k posunu ve výši daňového zvýhodnění na zbývající děti.

Když soud svěří dítě do střídavé péče obou rodičů, u nichž neexistuje společně hospodařící domácnost, tak bude na dítě uplatňovat daňové zvýhodnění po část roku jeden z rodičů a po další část roku druhý z rodičů.
Je možné, že na jedno dítě nebude u obou rodičů za stejný počet měsíců stejná částka. Záleží na tom, zda některý z rodičů vyživuje ve své společně hospodařící domácnosti kromě dítěte, které má ve střídavé péči, i další dítě nebo děti, které má se svou současnou manželkou nebo přítelkyní.

Autor: Josef Drbohlav, zdroj: novinky.cz