Rok na zkoušku: Firmy nabídly přes osm tisíc praxí pro mladé

     

Přes šest tisíc českých firem nabídlo koncem června celkem 8410 pracovních míst v projektu Odborné praxe pro mladé do 30 let. Informoval o tom Úřad práce ČR. Oblibě programu financovanému z větší části z evropských peněz pomáhá i státní příspěvek na mentora, který nováčka zaučuje.

O zaměstnání v rámci programu projevilo zájem 7044 uchazečů. Pracovní smlouvu prozatím podepsalo 3819 absolventů.

„Vzhledem k tomu, že jednání o nových dohodách běží, aktuální čísla se rychle mění,“ uvedla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.
Celkem čtrnáct regionálních projektů praxe pro mladé vyjde na zhruba 1,3 miliardy korun. Česko platí 15 procent této částky, 85 procent jde v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z Evropského sociálního fondu. Program skončí 31. října 2015.
„Podstatou je umožnit mladým lidem získání tolik potřebné praxe, a tím pádem zvýšit jejich šance při hledání zaměstnání. V opačném případě se totiž dostávají do začarovaného kruhu a výsledkem je pak jejich dlouhodobá evidence na Úřadu práce ČR,“ vysvětluje ředitelka úřadu Marie Bílková.
Úřad práce osloví vytipované uchazeče a nabídne jim pracovní poměr zpravidla na jeden rok. Šanci mají mladí lidé, kteří jsou v evidenci úřadu práce a od doby, kdy ukončili studium, odpracovali dohromady maximálně dva roky.
Kromě příspěvku na mzdy absolventů může úřad vyplatit zaměstnavateli také příspěvek na mentora, tedy stávajícího pracovníka firmy, který bude po dobu až 7 měsíců zaškolovat přijatého absolventa a dohlížet na něj.
Příspěvek pro mentora je první tři měsíce až 15 075 korun měsíčně při 15 hodinách týdně a následující 4 měsíce až 5 025 korun měsíčně při 5 hodinách týdně. Ke konci letošního dubna evidoval úřad celkem 1358 uzavřených dohod na poskytnutí těchto příspěvků.

Zdroj: novinky.cz