Rolníci neházejí flintu do žita

     

Svitavy – Zemědělce trápí suché počasí. Na některých místech svitavského okresu mají problémy už od zimy. Tam, kde nenapadl sníh, v poslední době ani nenapršelo. Naděje na úrodu se ale nevzdávají. Meteorologové totiž hlásí déšť.

V minulých dnech spadlo kolem deseti až čtrnácti milimetrů srážek. To je ale žalostně málo. „Sucho se vleče už od zimy, kdy napadlo málo sněhu," říká Josef Bureš, hlavní agronom Zemědělského družstva v Dolním Újezdu.
Sucho

Nedostatek srážek se podepsal na všech plodinách, jak na obilovinách, máku, tak na kukuřici. „Zasychají ozimé ječmeny, jařiny jsou řídké, neodnožují. Myslím si, že úroda bude letos nižší. Ozimy už sucho určitě nedoženou," potvrzuje také Josef Šindler, soukromý zemědělec z Banína.

Suché jsou rovněž louky a jetele. „Je to poznat na první pohled, že chybí vláha. Pastviny neobrůstají. Za roky, co hospodařím, se ještě nestalo, aby je dobytek zcela vypásl," míní Josef Šindler.
Lesy chrání

Ve vyšších polohách takové problémy nemají. „Zatím to s plodinami vypadá celkem dobře. Nás chrání lesy. V zimě jsme měli pole pokrytá sněhem," uvádí Jan Ivánek, jednatel společnosti Zemos v Křenově.

Rolníci však letošní úrodu černě nevidí. „Ještě bych nebyl skeptický. Pokud naprší, tak plodiny mají šanci dát solidní výsledky. Deficit je sice velký. Ale kdyby tři čtyři dny jemně pršelo, aby se voda stihla vsáknout, pomohlo by to," dodává Josef Bureš. Prudké lijáky podle něho nepomohou. Taková voda hned odteče.
Autor: Květuše Korbářová - Svitavský deník, zdroj: iregiony.cz