Rozpočet Ministerstva zemědělství bude i v příštím roce na podporu zemědělců připraven. Budeme pro ně mít víc peněz než letos

     

Plán na rozpočet Ministerstva zemědělství pro rok 2017 je připravený. Ministerstvo financí ho dnes předloží vládě jako součást návrhu státního rozpočtu České republiky. Na výdaje, jejichž klíčovou část tvoří podpory pro zemědělce, bude mít Ministerstvo zemědělství 51,9 miliardy korun. V letošním roce to bylo 51,2 miliardy.

„Mohu ujistit naše zemědělce, že příští rok pro ně budeme mít dostatek zdrojů. Rozpočet na výdaje bude o přibližně sedm set milionů korun vyšší než ten letošní,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zatímco v roce 2016 dosáhl celý rozpočet 51,2 miliardy korun, v roce 2017 to bude 51,9 miliardy korun. Z toho letos představovaly národní zdroje 18,8 miliardy, v příštím roce se budou pohybovat kolem 20,2 miliardy korun.

„V příštím roce posílíme rozpočet na podpůrné programy do zemědělství o více než 1,1 miliardy korun, které zacílíme především do živočišné výroby včetně mléčného sektoru. Zvýší se také podpora neziskovým organizacím, a to o 60 milionů korun na celkem 140 milionů korun,“ uvedl Jurečka.

Autorka: Markéta Ježková - tisková mluvčí Ministerstva zemědělství, zdroj: eagri.cz