Rozpočet v dubnu poprvé od roku 2000 neskončil v minusu

     

Přebytek státního rozpočtu ke konci dubna klesl na 26,6 miliardy korun z březnových 43,6 miliardy korun. Jde o nejlepší dubnový výsledek od roku 2000. Informovalo o tom ministerstvo financí.

Loni skončil ve stejném období rozpočet schodkem 16,5 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Překvapivě dobrá čísla dávají podle ekonomů naději, že se podaří schodek snížit.

„Stát letos hospodaří nad očekávání dobře. Přebytky příjmů nad výdaji státní kasy se v minulosti občas vyskytovaly během prvního kvartálu roku, ale dosud nikdy nevydržely až do dubna,” uvedl ekonom banky UniCredit Pavel Sobíšek.
„Za solidními čísly stojí zřejmě kombinace více faktorů, z nichž některé jsou mimořádné a jiné souvisejí se zlepšením stavu ekonomiky. Na straně příjmů má rozhodující vliv na meziroční zlepšení výběr DPH, související právě s ekonomickým růstem,” dodal ekonom.
Pozoruhodný je podle něj skok v pojistném na sociální zabezpečení, který svědčí o vysokých odměnách vyplacených se mzdou za první kvartál. „Na straně výdajů trvá omezování investic. Výsledek za první třetinu roku, i s přihlédnutím ke všem mimořádnostem, dává dobrý předpoklad k tomu, aby dosáhl celoroční schodek výrazně méně než plánovaných 112 miliard,” uvedl Sobíšek.
Celkové příjmy stouply meziročně o 35 miliard na 408,2 miliardy. Na růstu se podílely zejména příjmy z EU (růst o 8,7 miliardy) a únorový mimořádný příjem kapitoly ČTÚ z aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE (8,5 miliardy). Z daňových příjmů vykázalo meziroční růst zejména inkaso DPH (o 9,4 miliardy) a spotřební daně z tabákových výrobků (o pět miliard). Pojistné na sociální zabezpečení vykázalo meziroční růst o 5,8 miliardy.
Celkové výdaje 381,6 miliardy byly meziročně nižší o 8,2 miliardy. Jednou z příčin je vyplacení zatím jen dvou záloh regionálnímu školství na leden až duben ve výši 26,2 miliardy, zatímco ve stejném období minulého roku to byly převedeny tři zálohy na leden až červen ve výši 38,7 miliardy korun, uvedlo ministerstvo.

Zdroj: novinky.cz