Sedm divů Krkonoš: Obří důl, Kotel a Mumlavský vodopád jsou zatím na špici

     

Vrchlabí - Anketa o Sedm divů Krkonoš míří do finále. Od dubna, kdy ji ochranáři nejvyšších českých hor vyhlásili, zaznamenali celkem 1326 nominací od 392 lidí.

„Došly návrhy s fotografiemi z Čech, Polska, Slovenska a dokonce i ze Spojených států amerických. Někteří zaslali všech sedm tipů, jiní pouze jeden či dva své favority. Zúčastnily se všechny věkové kategorie. Například babička poslala pohlednici spolu s vnukem. Jiní přidali i vysvětlení, proč tak tipují. Dorazily příběhy, které se vážou ke konkrétnímu místu," popsal průběh hlasování mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

„Za zmínku určitě stojí ručně psaný dopis od pána (ročník 1929), který moc hezky popsal jím navrhované lokality Rezku a Poniklé. Jako bonus ke svým návrhům přidal i pár veršů a pozvání do Poniklé," doplnil mluvčí.

I když by mnozí čekali, že povede Sněžka, je až devatenáctá v pořadí, tedy téměř na chvostu seznamu. Zatím vedou Obří důl, Kotel a Mumlavské vodopády.

„Dosud se do povědomí lidí dostal pojem Sedm divů v souvislosti s monumentálními díly, která vytvořila lidská ruka. Krkonošský národní park oslaví tento rok 50 let od svého založení a spolu s milovníky hor jsme mu chtěli pořídit dárek šitý na míru," upozornili ochranáři hor.

Nyní bude 21 míst s dosud nejvyšším počtem hlasů umístěno na facebookovém profilu Správy KRNAP. Každý zájemce má příležitost hlasovat, kterých sedm přírodních fenoménů nakonec zvítězí. Lidé vyjadřují postoje k horám, shodují se, že všechna místa jsou obdivuhodná. „Celé Krkonoše jsou krásné. Neměnila bych místo pro žití," píše paní Eva. Jiným ve výběru chybí třeba Mapa republiky nebo Úpské rašeliniště. „Jsem starý kmet, navrhuji starý les prosím uveďte jako můj návrh Dvorský prales," napsal k nominacím Jan Michálek ze Žatce. Hlasování na Facebooku skončí ve čtvrtek 28. února. Pak bude sedmička vyhlášena.

Průběh hlasování

1. Obří důl 129 hlasů

2. Kotel 123

3. Mumlavský vodopád 114

4. Meandry Labe 101

5. Modrý důl 91

6. Pančavský vodopád 87

7. Rýchorská prales 79

8. Harrachovy kameny 69

9. Tvarožník 53

10. Úpský vodopád 47

11. Sněžné jámy 35

12. Černá hora 32

13. Těsný důl 29

14. Černohorské rašeliniště 27

15. Žalý 21

16. Čertův důl 19

17. Srebrny Upłaz 16

18. Wielki Staw 13

19. Sněžka 12

20. Kocioł Małego Stawu 10

21 Sklenářovická louka 9

Autor: Jana Mudrová - Krkonošský deník, zdroj: iregiony.cz