Shrnutí podmínek stanovených Standardy dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy

     

Jednoduché vysvětlení Standardů, přehled DZESu platných pro 2015 a vztah podmínek Cross Compliance a geeningu.

V rámci podmínek podmíněnosti - Cross Compliance .a podmínek pro ozelenění - tzv. greeningu dochází k průniku některých prvků greeningů tzv. ekologicky výtznamných prvků (EFA) a požadavků v rámci standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy (DZES), které mohou být plněny současně.

V roce 2015 lze jako EFA vyčlenit tyto plochy/prvky, jejichž podmínky jsou uvedeny v nařízení vlády č. 50/2015 Sb., o stanovení některých podmínek poskytování přímých plateb zemědělcům a o změně některých souvisejících nařízení vlády (dále "NV PP"):

1) úhor využívaný v ekologickém zájmu (§ 12 NV PP) - podmínky standardů DZES: černý úhor nelze z důvodů rizika vodní a větrné eroze zakládat na SEO ani na MEO půdách (příloha č. 2, bod 5. NV CC - DZES 5)

2) krajinné prvky v ekologickém zájmu (§ 13 NV PP) - podmínky standardů DZES: krajinné prvky stanovené pro plnění podmínek DZES, kterými jsou mez, terasa, travnatá údolnice, solitér, skupina dřevin, stromořadí a příkop se považují za EFA. Kontrolou na místě mohou být zároveň kontrolovány podmínky v rámci standardu DZES 7a, tedy zda nedošlo k poškození nebo zrušení KP: žadatel nezruší a nepoškodí krajinný prvek a druh zemědělské kultury, rybník, včetně zákazu řezu dřevin v době od 31. března do 1. listopadu. Uvedené podmínky se nevzatahují na zásahy provedené se souhlasem příslušného orgánu ochrany přírody a krajiny (příloha č. 2, bod 7. a) NV CC - DZES 7).

3) souvrať (§ 14 NV PP) - podmínky standardů DZES: souvrať zavedenou pro plnění podmínek standardu DZES 5 (využití souvrati jako půdoochranné technologie na MEO plochách) lze deklarovat jako EFA, avšak při splnění všech podmínek pro souvratě, které vyplývají ze znění DZES (půdoochranné technologie) a NV PP (prvek EFA). Dále souvrať vedenou jako prvek EFA lze využít i jako prvek půdoochranné technologie zasakovací pás v rámci DZES 5, ale pouze v případě, že je založena na hranice dílu půdního bloku (DPB). Stejně tak platí, že musí být splněny všechny podmínky pro souvratě, které vyplývají ze znění NV PP a podmínky pro zasakovací pásy, které jsou stanoveny v rámci DZES (příloha č. 2, bod 5. NV CC - DZES 5).

4) plochy s rychle rostoucími dřevinami (§ 15 NV PP)

5) zalesněné plochy (§ 16 NV PP)

6) plochy s meziplodinami (§ 17 NV PP) - podmínky standardů DZES: plochy s ozimou variantou meziplodin pro EFA je možné využít i pro splnění podmínek DZES 4 – žadatel na ploše DPB s druhem zemědělské kultury standardní orná půda, jehož průměrná sklonitost přesahuje 5 stupňů, zajistí po sklizni plodiny založení porostu ozimé plodiny, nebo uplatní alespoň jedno z níže uvedených opatření: a) ponechání strniště sklizené plodiny na DPB do založení porostu následné jarní plodiny, b) podmítnutí strniště sklizené plodiny a jeho ponechání bez orby až do založení porostu následné jarní plodiny, nebo c) díl půdního bloku je nejpozději do 20. září oset meziplodinou a tento porost plodiny je zachován nejméně do 31. října. Tato opatření se neuplatní v případě, kdy je v rámci agrotechnického postupu provedeno zapravení statkových hnojiv, s výjimkou hnojiv z chovu drůbeže, nebo organických nejméně v dávce 10 t/ha a nejvýše v dávce 50 t/ha. Dále plochy s ozimou variantou meziplodin vedenou jako prvek EFA lze využít i jako prvky půdoochranné technologie v rámci DZES 5 – osetí souvratí, zasakovací pás, přerušovací pás, ale pouze v případě, že jsou splněny všechny podmínky pro meziplodiny, které vyplývají ze znění NV PP a podmínky pro půdoochranné technologie, které jsou stanoveny v rámci DZES (příloha č. 2, bod 4. NV CC - DZES 4).

7) plochy s plodinami, které vážou dusík (§ 17 NV PP) - podmínky standardů DZES: plochy s dusík vázajícími plodinami pro EFA je možné využít pro splnění podmínek DZES 6 – žadatel nebude na jim užívaném dílu  půdního bloku pálit bylinné zbytky a současně minimálně 20 % jim užívané výměry DPB s druhem zemědělské kultury orná půda, vztažené k celkové výměře tohoto druhu kultury užívané žadatelem k 31. květnu příslušného kalendářního roku v evidenci půdy, zajistí každoročně a) aplikování tuhých statkových hnojiv nebo tuhých organických hnojiv minimálně v dávce 25 t/ha, s výjimkou statkových hnojiv z chovu drůbeže minimálně v dávce 4 t/ha; při plnění podmínky zapravením ponechaných produktů při pěstování rostlin, například slámy, není podle zákona o hnojivech stanovena minimální dávka, nebo b) pokrytí tohoto procenta výměry, popř. jeho odpovídající části v termínu minimálně od 1. června do 15. července příslušného kalendářního roku porostem dusík vázajících plodin druhu – cizrna, čočka, fazol, hrách, peluška, jetel, kominice, lupina, sója, štírovník, vojtěška, úročník, vikev, bob a vičenec; popř. jejich směsí; porosty výše uvedených druhů plodin lze zakládat i jako podsev do krycí plodiny, popř. jako směsi s trávami v případě, že zastoupení trav v porostu nepřesáhne 50 % (příloha č. 2, bod 6. NV CC - DZES 6).

Podrobnější informace o všech podmínkách prvků EFA pak najdete v Metodické příručce pro přímé platby 2015 uveřejněnou na webových stránkách MZe-eagri.

Na plochách EFA musí být dodržovány podmínky podmíněnosti. Podmínky kontrol podmíněnosti, jejichž plněním je podmíněno poskytnutí požadovaných vybraných dotací v plné výši, jsou stanoveny nařízením vlády č. 309/2014 Sb., o stanovení důsledků porušení podmíněnosti poskytování některých zemědělských podpor (dále "NV CC"). Patří mezi ně podmínky standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy (DZES). Podrobnější informace k podmínkám podmíněnosti jsou uvedeny v metodické příručce Průvodce zemědělce Kontrolou podmíněnosti platný pro rok 2015 uvedených také na webových stránkách MZe-eagri.

Celkové shrnutí zde.