Sklizeň v ČR téměř skončila, zbývá jen oves v Karlovarském kraji

     

Žně v České republice byly letos rychlé, v současné době je sklizeno 99,99 procenta obilovin a také všechna řepka. Zbývá sklidit už jen 113 hektarů ovsa v Karlovarském kraji. Výnos obilovin letos dosáhl 6,07 tuny na hektar, což se blíží loňským rekordním hodnotám. Průměrný výnos řepky je 3,53 tuny na hektar, loni to bylo zhruba o půl tuny více. ČTK dnes o tom informovala Armine Artouni z tiskového oddělení ministerstva zemědělství.

"V posledním týdnu žňových prací se sklízely zejména zbývající plochy ovsa a triticale v Karlovarském a Libereckém kraji," uvedla Artouni. Morava má letos sklizeno 366,083 tisíce hektarů obilovin, Čechy mají posekáno 936,827 tisíce hektarů obilovin.Libereckém kraji," uvedla Artouni. Morava má letos sklizeno 366,083 tisíce hektarů obilovin, Čechy mají posekáno 936,827 tisíce hektarů obilovin.
Kvalita potravinářské pšenice a mouky pro pekaře bude podle Svazu průmyslových mlýnů letos podle prvních odhadů velmi dobrá. "Kvalitu je zatím možno hodnotit na celkově velmi dobré úrovni," myslí si člen představenstva svazu Pavel Filip na základě analýz pšenice. Díky dobré úrodě lze předpokládat, že ceny surovin a pekařských výrobků by zdražovat neměly. Podobného názoru je i ministerstvo zemědělství.
Řepka letos rostla na 366.179 ha, v posledních dvou letech se její výměra snižuje. Nižší výnosy řepky podle šéfa zemědělských statistik Českého statistického úřadu Jiřího Hrbka nebudou znamenat snižování pěstitelských ploch do budoucna; očekává prodejní ceny nad 10.000 Kč za tunu.
Na sklizeň obilovin nedolehlo příliš sucho, které sužuje úrodu jiných komodit, jako jsou kukuřice, brambory, pícniny, chmel. Problémy budou mít i ovocnáři.
V loňském roce bylo na konci srpna sklizeno 93,41 procenta obilovin a 99,89 procenta řepky.

Zdroj: agris.cz