Škody kvůli mrazům počítají chovatelé krav i pěstitelé obilí

     

Současné arktické počasí dělá starosti také zemědělcům. Desetitisícové ztráty kvůli silným mrazům předběžně vyčíslují chovatelé hospodářských zvířat, pěstitelé obilí se zase bojí o ozimy vysazené v místech, kde není sníh.

Velké problémy mají v těchto dnech chovatelé krav. Zvířata dojí o 15 procent méně mléka než obvykle. Část přijatého krmiva totiž spotřebovávají na udržení tepelných režimů v těle, takže tolik nezbývá na tvorbu mléka.

Telatům chovatelé dávají teplou vodu se sušeným mlékem, aby měla více energie. Navíc hrozí popraskání vodovodního potrubí v kravínech, kde se většinou netopí.

Chovatel Jindřich Šnejdrla předběžně odhaduje ztráty na desetitisíce korun. „Nedokážu to v tuto chvíli predikovat nějak přesněji, budeme to určitě počítat, až pominou mrazy, kdy skutečně budeme vidět, o kolik jsme přišli mléka, jestli nám uhynula nějaká telata. Nicméně máme z toho obavy,“ řekl.

Pěstitelé obilí jsou na tom snad nejhůře ze všech zemědělců. Přestože ztráty zatím vyčíslit nemohou, ozimy bez sněhové pokrývky a za extrémně nízkých teplot jsou téměř odsouzeny k poškození nebo dokonce záhubě.

„Bez sněhu je Morava, velká část nížin a úrodných oblastí, a tam by mohlo dojít k zásadnímu poškození. Sníh působí jako izolátor, půda pod ním tolik nepromrzne a nedojde k poškození kořenového systému,“ potvrzuje předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík.

Rybáři si mrazy pochvalují, led zabraňuje náletům kormoránů

Tuhé mrazy si naopak pochvalují rybáři. Sice musejí sekat do ledů otvory, aby měly ryby kyslík, ale led paradoxně zabraňuje náletům kormoránů.

„Pokud nenastane kyslíkový deficit, tak je ryba uložená v rybníku a přežívá tyto mrazy. Pokud nám rybníky nezamrznou, tak nám kormoráni neustále honí ryby v rybnících a tyto ryby na jaře uhynou,“ vysvětlil Martin Horák z rybářství v Uničově.

Na úrodu ovoce by nynější mrazy dopad mít neměly. Podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka může stromy ohrožovat spíš vítr, který mráz ještě umocňuje. Ani tak ale nemusí být úroda ztracená.

„I pokud nám zmrzne třeba kolem 80 procent květních pupenů, tak to neznamená, že by úroda musela být průměrná. Bude záležet na tom, jak se bude počasí vyvíjet dále. Zatím nelze odhadnout, zda k nějakým ztrátám skutečně dojde,“ uvedl Ludvík.

Mnohem větší škody mohou ovocnářům způsobit jarní mrazy. Loni v květnu poničily zhruba 60 procent všech sadů a ztráta dosáhla více než půl miliardy korun.

Zdroj:rozhlas.cz