Školní účetní si na podvodech s mlékem přišla na 400 tisíc

     

Černovice – Její účetní školu okrádala deset let. Přišla si tak na více než čtyři sta tisíc korun. K dlouhodobé zpronevěře podle informací Deníku docházelo ze začátku jednou dvakrát do roka, pak se četnost zvyšovala.

Tehdy šestačtyřicetiletá účetní, která ve škole pracovala od roku 1995, byla v  projektu s názvem Školní mléko pověřena distribucí mléčných výrobků mezi žáky. Vybrané peníze si nechávala pro svoji potřebu a vzniklý dluh zakrývala tím, že vystavené faktury společnosti Laktea platila neoprávněně z účtu školy.

Na případ přišla zcela náhodou ředitelka školy při běžné kontrole účetnictví. „Byl to pro mne ohromný, nepopsatelný šok. Nicméně ihned jsem zkontaktovala starostu a tajemnici a případ jsme nahlásili na policii. Všechny kontroly, bohužel vnitřní i vnější, její činnost nikdy neodhalily,“ povzdychla si ředitelka školy Marcela Kokšteinová a přiznala, že vnitřní kontrolní systém nebyl bohužel dobře nastaven.

Okresní soud v Pelhřimově uznal administrativní pracovnici vinnou s úhrnným trestem odnětí svobody v trvání jednoho roku. „Trest byl podmíněně odložen na zkušební dobu osmnácti měsíců,“ informovala policejní mluvčí Hana Kotková.

Žena též podle soudu měla škole uhradit škodu, stihla však splatit zhruba polovinu zpronevěřené částky, poté zemřela. „Vstoupili jsme do dědického řízení, kde pohledávku uplatňujeme. Moc si od toho ale neslibujeme, protože pohledávky dědictví převyšují,“ popsal starosta Černovic Jan Brožek.

Poslední transakci žena paradoxně provedla v den, kdy ředitelka případ oznámila na policii. „Po incidentu jsme celý systém přepracovali. Dohodli jsme se se zřizovatelem na častějších kontrolách. Už nyní k nám jednou za čtvrt roku dochází účetní z městského úřadu. Ověřuje namátkově vše, co ji napadne. Kontrola je provázanější,“ vyjmenovala ředitelka.

„Ještě nyní ve mně doznívá takové to lidské zklamání. Chyba, která se stala, je strašná sama o sobě, ale s účetní jsem byla prakticky denně v  kontaktu, kanceláře jsme měly vedle sebe,“ neskrývala své pocity Marcela Kokšteinová.

Jak Deník zjistil, podobně případ zapůsobil i na obyvatele Černovic. Účetní prý byla velmi vstřícná, každému ráda pomohla.

„Případ se stal, nedá se s tím už nic dělat. Možná to paní účetní přišlo nevinné, mohlo se jí zdát, že se peníze ztratí, jenže suma naskákala až do této výše. Spíše mě mrzí, že během let ve škole proběhlo několik kontrolních auditů, které na podvod nepřišly,“ poznamenal starosta.

Jeden z posledních případů zpronevěry peněz se na Pelhřimovsku stal před čtyřmi lety v Pacově. Úřednice radnice si vylepšila své konto o 3,5 milionu korun. Během dvou let si na své účty z obecní kasy naposílala různé částky formou sociálních dávek na osoby, z nichž některé ani neexistovaly. Na její činnost přišel audit městských financí.

Autor: Alexandra Knapová. zdroj:iregiony.cz