Slavnost kroje, farmářský trh a hliněnky ve Velké Bystřici

     

Velká Bystřice - Hned tři kulturní akce Slavnost kroje, farmářský trh a hliněnky proběhnou v neděli 13.května 2012 ve Velké Bystřici.

Pestrou paletu lidových krojů představí návštěvníkům tradiční, v pořadí již pátý ročník, setkání ctitelů hanáckého kroje ve Velké Bystřici pod názvem „Slavnost kroje".

„Letos bychom chtěli návštěvníkům této slavnosti přiblížit, jak kroj žije v současné době, tzn. na jevištích, při tanci, zpěvu, muzice...," sdělil starosta města Marek Pazdera.

Akce bude zahájena v 9:00 hodin slavnostní mší v římskokatolickém kostele Stětí sv. Jana Křtitele, která bude doprovázena krojovanou účastí a tradičními lidovými písněmi.

Na Zámeckém náměstí a v amfiteátru se diváci seznámí se současnou podobou lidových krojů v prostředí, ke kterému mají nejblíže, tj. uprostřed lidové hudby, tance a zábavy.

Vyvrcholením slavnosti bude ve 14 hodin společný koncert brněnské kapely Cimbal Classic a hanáckého mužského sboru Rovina.

Pro děti připravilo bohatý program (dětská dílnička, malování na chodníku, výroba dárků ke Svátku matek) místní Mateřské centrum Bublinka.

1. Farmářský trh

Ochutnat a nakoupit produkty českých a polských farmářů budou moci návštěvníci farmářských trhů ve Velké Bystřici.

„Návštěvníci se mohou těšit na kvalitní farmářské výpěstky a produkty," říká k atraktivnímu programu starosta města Marek Pazdera.

Jarmark probíhá současně s folklorními „Slavnostmi kroje" od 8 do 12 hodin na Zámeckém náměstí. A chybět nebudou ani živá zvířátka v selském ZOO koutku.

Hliněnky opět ožívají

Máte chuť se vrátit do dětství a zavzpomínat si na zvuk hliněných kuliček, které Vám po slavném vítězství chrastily v plátěném pytlíku? Znovu si patou vyhloubit důlek v zemi a vyzkoušet si přesnou mušku? Tak to ve Velké Bystřici místní jednota Orla připravila akci právě pro Vás!

Od 14 do 16 hod. se v prostorách zámeckého parku za amfiteátrem uskuteční „Bystřická kuličkiáda".

Tradiční venkovská hra tak opět najde své favority. Postavte rodinný tým a ukažte svým potomkům, že nejen na olympiádu v Londýně vyráží ti praví šampióni.
Autor: Michaela Suchá, zdroj: iregiony.cz