Sokolovská uhelná nabízí volná místa pro techniky a řemeslníky

     

Po letech propouštění a řízeného útlumu přichází v Sokolovské uhelné období, kdy naopak shání nové zaměstnance.Pro tento region je to dobrá zpráva, neboť v rámci celého kraje je právě na Sokolovsku nejvíce nezaměstnaných. Podle čerstvých čísel tam bylo v únoru 7,3 procenta lidí bez práce.

Volné pozice v technických oborech nabízí firma i na veletrzích pracovních příležitostí.

„Hlad po zaměstnancích je obrovský. A když už je na veletrhu shání i Sokolovská uhelná, tak to je co říct,“ konstatoval Stanislav Kříž, ředitel Regionální hospodářské komory Karlovarského kraje.

Těžařská firma totiž podle jeho zkušeností rozhodně nepatří ke stabilním účastníkům podobných akcí. „Pracovat chodili do Sokolovské uhelné například absolventi ISŠTE Sokolov, s níž má společnost dohodu. A doposud to stačilo,“ doplnil Kříž.

Masivní nábor nových zaměstnanců je první po několika letech. „V uplynulých letech jsme dávali přednost vlastním zaměstnancům z divize Družba, která musela zastavit těžbu v důsledku sesuvu vnitřní výsypky lomu,“ vysvětlil další z důvodů, proč firma dosud neměla potřebu hledat nové zaměstnance mimo firmu, Miroslav Mertl, člen představenstva pověřený řízením personálního úseku.

„Nyní jsme ale již vnitřní možnosti firmy z velké části využili. A protože se skupina Sokolovské uhelné dynamicky rozšiřuje, s čímž roste i spektrum činností, zvyšuje se potřeba přijímat nové zaměstnance,“ doplnil Mertl.

Podle vedoucí personálního oddělení společnosti Evy Valjentové se firma novou náborovou kampaní snaží vykrýt přirozenou fluktuaci zaměstnanců. „Týká se to přibližně patnácti lidí měsíčně,“ konstatovala Valjentová s tím, že v základu společnost hledá pozice v šesti profesích.

Hlavním lákadlem pro nové zaměstnance může být plat. Podle kolektivní smlouvy pro letošní rok je jeho průměrná výše 30 tisíc korun. A k tomu ještě další benefity. „Pochopitelně to neznamená, že zámečníkovi po vyučení hned nabídneme takový plat. Ale pokud vydrží a osvědčí se, může se k této částce začít přibližovat,“ upřesnila Eva Valjentová.

Ani nadstandardní ohodnocení však nemusí pro Sokolovskou uhelnou znamenat jistotu, že na veletrhu najdou vhodné adepty. Ti totiž na trhu práce nejsou, což si uvědomuje i člen představenstva těžařské firmy Miroslav Mertl.

„Zájem mladých dlouhodobě klesá a starších zkušených pracovníků je stále méně,“ vysvětlil. Volba vyučit se řemeslu je přitom podle jeho slov v současné době sázkou na jistotu. „Má mnohem lepší perspektivu než mnohé střední školy,“ popsal situaci Mertl.

Veletrh pracovních příležitostí je akce, kterou v Karlovarském kraji pořádá regionální hospodářská komora.

„Co se týká současné situace na trhu práce, tak tam, kde jsou průmyslové zóny, kde se ekonomice daří, tam skutečně lidé nejsou. Nahrazují je agenturní zaměstnanci či síly ze zahraničí,“ řekl ředitel komory Stanislav Kříž.

A nabídka míst v rámci veletrhu je široká. „Hlad je ve všech oborech, nejen třeba ve výrobě či zpracovatelském průmyslu. Mezi firmami na veletrhu najdeme lázeňské a lékařské společnosti, ale i státní správu, jako je policie, armáda,“ dodal Kříž.
Autor: Petr Kozohorský, zdroj: iregiony.cz