Spalovat listí v Karviné již nebude možné, zastupitelé schválili novou vyhlášku

     

Karvinští zastupitelé schválili na svém úterním zasedání vyhlášku zakazující spalování listí na území města po celý rok. Karvinští si od vyhlášky slibují zlepšení čistoty vzduchu především ve smogovém období.

"Děláme maximum toho, co můžeme, abychom sami také vylepšili ovzduší ve městě. Zákaz pálení listí je dalším krokem – obzvlášť od podzimu do jara. Karviná jako jedno z mála měst zadarmo sváží v sezóně bioodpad od domků, od prosince do února je možné tyto odpady přivézt také zadarmo do sběrného dvora technických služeb. Firmy si pak mohou vybrat kompostárnu, kam tyto odpady dovezou. Bohužel se stávalo, že si lidé stěžovali na sousedy, kteří bioodpad pálí – tomu chceme nyní zabránit," shrnul důvody změny primátor Tomáš Hanzel.

Vyhláška bude platná od 12. září a na její dodržování bude dohlížet karvinský magistrát společně s městskou policií. Pokud bude vyhláška porušena, fyzické osobě hrozí pokuta až 30 tisíc a právnické až 200 tisíc korun. Město se pro lepší ovzduší snaží v rámci svých možnosti podniknout další kroky.

„Máme vlastní regulační řád pro jednu z karvinských tepláren a její provoz omezujeme v době smogu. Další regulace stanoví krajské předpisy a platí pro všechny ostatní znečišťovatele ve městě. Pravidelně se snažíme o osvětu tak, aby lidé v domcích nezatápěli odpadky, a maximálně jsme podpořili dotační program kraje na výměnu kotlů na tuhá paliva za ekologické. My sami každoročně investujeme do obnovy zeleně, posíláme naše děti na ozdravné pobyty," přiblížil další opatření města primátor.

Zdroj: novinky.cz