Špatná zpráva pro nemocné: pojišťovny konopí proplácet nebudou

     

Nemocní, kteří se budou chtít léčit legálně konopím, budou muset hodně otevřít své peněženky. Zákon, který by měl léčení konopím umožnit, sice zřejmě projde, ale jak zjistilo Právo, zdravotní pojišťovny se nechystají pacientům na léčbu přispívat.

Přitom nedotovaná měsíční dávka konopí na léčbu např. roztroušené sklerózy může vyjít až na 15 tisíc korun.

Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven ČR Jaromíra Gajdáčka se pojišťovny k proplácení léčebného konopí nechystají. „Protože nejde o kauzální léčbu, ale pouze o potlačování příznaků, kterými se příslušné nemoci a stavy pozitivně reagující na podávání marihuany projevují. Jde tedy o terapii podpůrnou,“ sdělil Právu Gajdáček.
Lékárny konopí nebudou odebírat, protože pacienti nebudou mít zájem, protože je to drahé. Stát konopí vykoupí a pak ho spálí.
prezident ČLK Lubomír Chudoba.

Podle odborníků je celý zákon, pokud nebude konopí dotováno, odsouzen k nezdaru, a lidé si budou dál marihuanu pěstovat načerno sami.

„Pokud to pojišťovny neudělají, dostaneme se do situace, že to sice budeme mít legislativně ošetřeno, ale u toho skončíme,“ řekl Právu prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

„Lékárny konopí nebudou odebírat, protože pacienti nebudou mít zájem, protože je to drahé. Stát konopí vykoupí a pak ho spálí,“ dodal Chudoba.

Většina pacientů, kteří by konopí ke svému prospěchu mohli užívat, podle něj patří mezi sociálně slabší.

„Ti, kteří si to dnes pěstují, jsou většinou nemocní a nemohou dělat své povolání, a tím pádem mají hluboko do kapsy,“ podotkl Chudoba.
Heger: Pojišťovny by to zruinovalo

Konopí užívají v Nizozemsku, Kanadě či Izraeli, úspěchy slaví hlavně u potírání potíží u Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy, proti bolestem při rakovině či při nechutenství vyvolaném virem HIV. Proti hrazení ze zdravotního pojištění je i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). „Když se to uvolní a množství pacientů se začne rozšiřovat, zruinuje to zdravotní pojištění,“ řekl Právu.

Zákon by se měl dostat v říjnu na jednání Sněmovny do posledního, třetího čtení. Minulý týden léčebné konopí podpořil zdravotní výbor dolní komory.

Ten navrhl, aby Statní ústav pro kontrolu léčiv, který bude dohlížet na dovoz a výrobu konopí, do roka od účinnosti zákona umožnil českým farmám pěstovat léčebné konopí.

Ministerstvo zdravotnictví původně navrhovalo na přípravu domácí produkce dva roky.
Heger: Konopí z květináče je levné, průmysl to zdraží
Měly by zdravotní pojišťovny hradit léčebné konopí?

Problém je v tom, že je to strašně drahé. Když se proplácení uvolní a když se začne rozšiřovat množství pacientů, zruinuje to zdravotní pojištění.
Podle izraelských zkušeností se léčba vyplatí, pacienti přestali používat jiné léky.

Říkat, že konopí nahradí například u roztroušené sklerózy principiální léčbu biologickými preparáty, není medicínsky pravdivé. Léčba konopím osud pacienta zpříjemňuje, dává mu pocit lepšího života, jako každá droga, ale chorobu to neovlivňuje.
Na to se dá namítnout, že když je pacient v pohodě, lépe se léčí.

To je sice pravda, ale to platí i o alkoholu a nikdo nediskutuje, že by byl alkohol hrazen v některých případech ze zdravotního pojištění.
Chodíte kolem toho jako kolem horké kaše. Měla by to hradit pojišťovna?

Neměla. Protože v zákoně je napsáno, že hradí pouze léky, které zmírňují utrpení pacienta nebo efektivně léčí.
Ale tu první podmínku konopí splňuje.

Žádná odborná společnost se za to nepostavila, to jsou pouze jedinci.
Několik odborných společností dalo k zákonu dobrozdání.

Ale také říkají, že je to pouze podpůrný lék, které zdravotní pojištění nehradí. Kdyby mělo hradit všechny léky, které usnadňují život, nebylo by na principiální léky. Je to paradox, protože každý ví, že když si konopí vypěstuje v květináči, je to levné. Ale pokud se to má dostat do sféry léčiva, které bude pod kontrolou farmaceutického průmyslu, bezpečné a stabilní, bude to strašně drahé.

Autor: Oldřich Danda, zdroj: novinky.cz