Spolupráce Ministerstva zemědělství, škol a podnikatelů má konkrétní výsledky, ve kterých se propojila věda s praxí

     

Nátěr, který zpomalí stárnutí dřeva a větší využití dřeva v lepených konstrukčních prvcích jsou konkrétní výsledky spolupráce Ministerstva zemědělství, Lesů ČR, lesnických fakult vysokých škol a dřevozpracující společnosti Matrix, kterou spolu uzavřeli před dvěma lety.

Studenti Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity společně se zástupci podniku Matrix pracovali na zkvalitnění transparentního nátěru. Podařilo se jim vyvinout nátěrovou hmotu, která zpomaluje degradaci dřeva dubu, modřínu a douglasky. Může se využívat na dřevěné prvky do exteriéru, na hoblované prvky pro městský mobiliář (lavičky, nádoby na květiny, odpadkové koše), dřevěné obložení domů, terasy ze dřeva a dřevěné konstrukce jako jsou altány, mosty a pergoly.

Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity zase spolupracovala na větším využití dřeva v lepených konstrukčních prvcích, vývoji konstrukčních hranolů z dřeviny buku a při porovnání jejich klíčových vlastností s dalšími typy dřevin využívaných k výrobě lepených nosných prvků. Výsledkem jsou užitné vzory na fasádní spoje a lepené vícevrstvé hranoly a návrh na podání patentu profilovaných terasových prken.

Konkrétním cílem spolupráce je ověřovat nové postupy při zpracování, zejména listnatého dřeva, kterého v lesích ČR přibývá. Dalším z cílů je modifikovat vlastnosti dřeva tak, aby jeho užitné vlastnosti byly lepší a daly se více využívat zejména ve stavebnictví.

Studenti středních a vysokých lesnických škol také mohou absolvovat praxe, stáže a konzultovat témata diplomových praxí přímo v dřevozpracujícím závodě. I to je jeden z výstupů společného prohlášení podepsaného před dvěma lety. Stanovilo totiž podmínky vzájemné podpory při ověřování poznatků vědy a výzkumu v praxi a při zavádění výsledků vědecké a výzkumné práce do praktické výrobní činnosti.

Tato forma propojení vědy a výzkumu s praxí zapadá do strategie Ministerstva zemědělství 2030. Podporuje zvyšování konkurenceschopnosti českých zpracovatelů, zpracování domácích zdrojů dřevní hmoty i vyšší poptávku zákazníků po dřevu jakožto obnovitelné surovině, a tím vyšší spotřebu dřeva v české společnosti.

Zdroj: eagri.cz