Spotřeba chleba v Česku roste, lidé ho snědí 43 kilogramů

     

V Česku loni druhým rokem po sobě mírně stoupla spotřeba chleba. Zatímco předloni činila 42,4 kilogramu na osobu, loni se zvýšila na 42,9 kilogramu. Lidé preferují chleba podle pekařů mimo jiné i z toho důvodu, že pečivo dopékané ze zmrazených polotovarů je dražší. Při příležitosti oslav Světového dne chleba to uvedl předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu, z nichž pekaři vycházejí, se v Česku loni vyrobilo 306 205 tun chleba, meziročně zhruba o tři procenta více. Naopak produkce běžného pečiva se snížila skoro o procento na 284 307 tun.
Za chleba loni jeden člověk v průměru utratil zhruba 1000 korun. Spotřebitelská cena chleba, která letos v srpnu dosáhla v průměru 23,14 koruny za kilogram, je podle šetření Eurostatu osmá nejnižší v Evropské unii.
Přestože tuzemští pekaři očekávají kvůli snížení cen obilí v důsledku letošní dobré sklizně následný pokles cen mouky, chléb a pečivo zlevnit nechtějí. „Pšeničná a žitná mouka zůstává stále nejdůležitější nákladovou položkou při výrobě pekařských výrobků. Její podíl na celkových nákladech však postupně klesá a dnes se pohybuje mezi 30 až 40 procenty dle konkrétního druhu výrobků,“ řekl Dřízal.
Očekávané snížení cen mouky tak znamená pro pekaře úsporu nákladů v řádu několika procent. Ta sotva postačí na kompenzaci rostoucích nákladů za energie, pohonné hmoty a služby, ale nezacelí dlouhodobé ekonomické ztráty pekařů, dodal.

Zdroj: novinky.cz