Stát už osm let nabízí pozemky na Bělotínsku, některé stále bez úspěchu

     

Kunčice/Bělotín – Už osmým rokem se stát pokouší prodat pozemky bývalého vojenského cvičiště Skalka na Bělotínsku, přesto se zatím všechny nabízené pozemky prodat nepodařilo. Ministerstvo obrany tak kvůli nabídkám parcel vyhlásilo už čtvrté kolo. To, zda se pozemky prodat podaří, je ale stále ve hvězdách.

Stát se pozemků rozhodl zbavit přibližně v době, kdy v Česku končila povinná vojenská docházka.

„Cvičiště Skalka bylo určeno k odprodeji v důsledku probíhající redukce vojenských posádek a útvarů. Rozhodnutím náčelníka Generálního štábu armády České republiky bylo cvičiště vyřazeno z užívání v dubnu roku 2004," uvedl podplukovník Jiří Caletka z odboru komunikace a propagace Ministerstva obrany České republiky. Vojáci v Hranicích se tak museli poohlédnout po jiných prostorách v okolí, které by jim k přípravě na ostré akce vyhovovaly.

„Mimo vojenský výcvikový prostor Libavá armáda využívá také střelnici v Drahotuších," dodal Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Prodávané parcely, které v minulosti využívaly dělostřelecké vojenské jednotky, dosahují celkové výměry přes sedmačtyřicet hektarů. Z toho katastrální území Hranice zaujímá přes osm hektarů a katastrální území Kunčice osmatřicet hektarů.

Kvůli záměru prodeje pozemků proběhla na začátku tohoto měsíce první prohlídka. Té se zúčastnil jediný zájemce.

„Údaj, jestli si byl osobně pozemky někdo prohlédnout, není relevantní. Vzhledem k tomu, že se jedná o pozemky neoplocené, každý si je v souladu s podklady z katastru nemovitostí může prohlédnout," řekl Jiří Zrník z oddělení prodeje nepotřebného majetku ministerstva obrany. Ten také dodal, že konečný termín pro podání všech nabídek je 22. května.
Další kolo?

Pokud by se však další zájemci nepřihlásili, pravděpodobně se přistoupí k dalšímu, tedy celkově už pátému kolu. O tom ale bude rozhodovat příslušná komise, která nejdříve posoudí a vyhodnotí současné výsledky. V případném dalším výběrovém řízení se také zřejmě sníží minimální navrhovaná cena, která momentálně činí 3,9 milionů korun.
Dílčí úspěchy

Přestože se pozemky zájemcům nabízejí už osm let, nedá se říct, že by předchozí tři výběrová kola byla vyloženě neúspěšná. Některé části lokality se totiž prodat podařilo. Mimo jiné proběhly i přímé prodeje hranické společnosti Ekoltes, jejímž stoprocentním vlastníkem je město Hranice.

„V minulosti se ve výběrovém řízení dokonce podařilo prodat i dnes nabízené pozemky, ministerstvo financí ale z hlediska majetkoprávních podkladů a nabývání titulů našlo určité nedostatky. Proto se prodej vyhlásil znova," zdůvodnil současnou situaci Jiří Zrník k pozemkům, z nichž větší část je vhodná k zemědělskému obhospodařování.
Autor: Pavel Mašlaň, zdroj: iregiony.cz