Stavy prasat a slepic klesly na historická minima

     

Praha – Stavy prasat v Česku od loňska klesly o desetinu na 1,58 milionu kusů, což je nejméně od roku 1921. Snižovaly se také počty drůbeže, zejména slepic, kterých také ubylo na historické minimum. Naopak přibylo skotu, ovcí, koz a koní.

Vyplývá to ze soupisu hospodářských zvířat k 1. dubnu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Chovy drůbeže od loňského do letošního dubna poklesly o 2,6 procenta na 20,69 milionu kusů, z toho slepic bylo 5,35 milionu. Méně drůbeže se v Česku chovalo naposledy koncem 60. let minulého století a slepic je nyní v Česku historicky nejméně. Jejich stavy statistici sledují od konce 2. světové války.

Počty skotu se meziročně zvýšily o 0,7 procenta na 1,35 milionu, z toho stavy krav se snížily o 0,1 procenta. Na začátku letošního dubna jejich chovy čítaly 551.000 zvířat. Meziroční nárůst počtu ovcí činí 5,7 procenta na 221.000 kusů. Takřka o sedm procent přibylo v tuzemsku od loňska koní.

„Živočišná výroba umírá a českým politikům je to jedno, naopak propadu ještě pomůžou, třeba zrušením zelené nafty," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Na příští rok vládou plánované zrušení výjimky zaručující až dosud agrárníkům vrácení 60 procent spotřební daně z pohonných hmot připraví zemědělce ročně o 1,6 miliardy Kč. Na protest proti zrušení zelené nafty proto farmáři hodlají blokovat 23. května regionální silnice zemědělskou technikou.

„Významným vlivem na pokles celkových stavů prasat bylo zvyšování nákladů a z nich především rostoucí ceny krmných směsí," řekl mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Jan Žáček. Trh s vepřovým masem patří podle ministerstva k trhům, které vykazují obrovské výkyvy výkupních cen.

Ministerstvo zemědělství podporuje chov prasat a drůbeže například dotacemi na investice v rámci Programu rozvoje venkova. Chovatelé dostávají také příspěvek na pojištění chovaných prasat a chovatelských zařízení. „V roce 2011 MZe rozšířilo dotační program Nákazový fond v řádu stovek milionů korun, kterým výhradně z národních zdrojů podporuje vybrané činnosti chovu prasat," dodal mluvčí. Přes uvedené podpory chovaných zvířat stále ubývá.

Spolu se snižováním stavů hospodářských zvířat klesá v tuzemsku také výroba masa. Loni se meziročně snížila o 6,2 procenta na 505.397 tun v jatečné hmotnosti, nejvýrazněji klesla produkce drůbežího.

S klesající výrobou a rostoucími dovozy klesá také soběstačnost Česka u většiny živočišných komodit. Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha v lednu upozornil, že například u vepřového masa je ČR soběstačná již jen ze 60 procent, zatímco v roce 2003, rok před vstupem země do EU, byla soběstačnost téměř stoprocentní.

Schodek zahraničního obchodu České republiky s potravinami se v letech 2000 až 2011 více než zdvojnásobil a loni vystoupal na bezmála 37 miliard korun. Rekordní záporné saldo 40 miliard korun zahraniční obchod s potravinami vykázal v roce 2010. Deficit prohlubují především prudce rostoucí dovozy masa z Evropské unie, vyplývá z analýzy ČSÚ zveřejněné v dubnu.
Autor: ČTK, zdroj: denik.cz