Studentská soutěž v inovačních postupech

     

Společnost mladých agrárníků České republiky podpořila regionální kolo soutěže o nejlepší studentský inovativní podnikatelský záměr 2012 pořádané Mendelovou univerzitou v Brně  v rámci projektu SPINNET (SPolupráce, INovace a NETworking vědeckotechnických parků a vysokých škol  - CZ.1.07/2.4.00/17.0094), který byl hlavně spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Soutěž se konala dne 23.10. 2012 v prostorech Mendelovy univerzity v Brně, v zasedací místnosti Ústavu výživy zvířat a pícninářství. Členy hodnotící komicse byli prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc. (MENDELU), Ing.  Petr Konečný (TIC Zlín), Ing. Vít Hřiba (BIC Brno), Ing. Petr Mareš, Ph.D. (prezident SMA ČR),  Ing. Pavel Horký (MENDELU), Mgr. Marta Kohoutková (MENDELU), Petra Šimoníková (BIC Brno), Ing. Jana Pančíková (Proffi Press), Ph.D. a Bc. Daniel Vaněk (TIC Zlín).

Regionální kolo studentské soutěže zahájil prof. Zeman. V úvodu promluvil o cílech projektu SPINNET a o prvním ročníku studentské soutěže „Inovační záměry studentů“. Dále pohovořil o plánu zařazení tématu studentských  inovací do výuky. Následně Ing. Horký představil hosty a jednotlivé členy hodnotící komise a předal slovo předsedovi hodnotící komise, Ing. Konečnému, který přivítal všechny přítomné a vyzval soutěžící studenty k prezentaci jednotlivých projektů dle programu.

První vystoupila Ing. Marie Balabánová s prezentací Inovační pokus v provozních pokusech prováděných na skotu a prezentovala průběh pokusu na skotu, kdy pozorovala vliv přídavku organického a anorganického zinku do krmných látek a jeho stravitelnost a udržitelnost v těle skotu.

Druhý vystoupil Ing. Richard Krobot  s příspěvkem Eliminace mykotoxinů v krmivech. Prezentoval metodiku pokusu an modelových zvířatech pro prasata - laboratorní potkany a vliv vyvazovače mykotoxinů na organismus potkanů.

Třetím účstníkem byla Bc. Pavlína Doleželová s prezentací Vliv různých forem a hladin selenu na kvalitu a antioxidační kapacitu ejakulátu v závislosti na produkci inseminačních dávek. Zdůraznila vlastnosti selenu, hlavně jako antioxidantu a svá tvrzení doložila pokusem na kancích po dobu 5 měsíců, kterým byl podáván selen v organické a anorganické formě a byla sledována změna antioxidačních hodnot a množství selenu v ejakulátu.

Následovala Ing. Jitka Dvořáčková se svým Řešení při nedostatku krmiva vlivem sucha,. Představila křížence čiroku a súdánské trávy, coby novou plodinu zastupující kukuřici, vhodnou k pěstování v oblastech s nízkými srážkami (změna klimatických podmínek).

Poslední účastnicí byla Ing. Veronika Mlejnková s  přednáškou Hygienická kvalita čirokových siláží při použití dvou odlišných metod silážování. Po představení silážovacích metod, pro které byly použity plodiny bez ošetření, s biologickými či chemickými aditivy, za účelem snižování nebo zvyšování výskytu mikroorganismů, zveřejnila i výsledky výskytu patologických bakterií v silážích.

Ing. Konečný poděkoval za prezentace a vyzval komisi k zahájení neveřejného hodnocení projektů.

1. místo - Pavlína Doleželová - 72 bodů /                                       12,00

2. místo Ing. Jitka Dvořáčková - 70 bodů /                                     11,67

3. místo - Ing.Veronika Mlejnková - 59 bodů /                                  9,83

4.- 5. místo - Ing. Balabánová, Ing. Krobot - 53 bodů /                    8,83

Ing. Konečný na závěr vyhlásil výsledky soutěže a nominaci do celostátního kola získaly Pavlína Doleželová a Ing. Jitka Dvořáčková.