SZIF reaguje na zavádějící informace v článku, který zpochybňuje výplaty dotací

      dotace

Platební agentura Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), která administruje zemědělské dotace, reaguje na některé skutečnosti uvedené v článku „Stát zasévá nervozitu a ekonomické problémy mezi české zemědělce“, jehož autorem je PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, a který byl uveřejněn v několika médiích. Jeho obsahem bylo zpochybnění harmonogramu výplat u některých opatření v rámci Jednotné žádosti 2015. Konkrétně se jedná o Agroenvironmentální opatření, Agroenvironmentálně-klimatická opatření a Ekologické zemědělství, tedy dotace určené těm, kteří obhospodařují území vysoké přírodní hodnoty, přírodních zdrojů, biologické rozmanitosti a pomáhají udržovat ráz krajiny v souladu s ekologickými principy.

Informace uváděné v článku jsou zavádějící. Nemůžeme nechat bez odezvy tvrzení, že v polovině května nebylo vydáno žádné rozhodnutí k opatření Ekologické zemědělství. Uvádíme konkrétní počty vydaných rozhodnutí v půlce letošního května, které hovoří za vše. V té době byly vydány přibližně tři čtvrtiny rozhodnutí:
Počty odeslaných rozhodnutí v % k 15. 5. 2016:
Agroenvironmentální opatření 83 %
Agroenvironmentálně-klimatická opatření 73 %
Ekologické zemědělství 73 %

Co se harmonogramu výplat uvedených opatření týká, plníme to, o čem jsme informovali žadatele začátkem letošního roku. Oproti předpokladu z loňského roku se rozhodnutí začala vydávat o jeden až dva týdny později v závislosti na opatření, nejednalo se tedy o výrazné zpoždění. Zároveň bychom žadatele chtěli ujistit, že termín vydání 90 % rozhodnutí splníme
podle původního harmonogramu do 30. června 2016. Tento termín zůstává beze změny.
Srovnávat postup administrace z roku 2014 s loňským rokem není možné. Rok 2015 byl ve znamení implementace nové Společné zemědělské politiky. Ta přinesla žadatelům řadu změn, nová opatření s mnoha novými podmínkami, přičemž současně hodně žadatelů uzavíralo nové závazky.
Chápeme, že prodloužení výplat může pro řadu žadatelů s finančními závazky představovat složitou situaci. Na druhou stranu však žadatel nemůže spoléhat na to, že obdrží peníze ke konkrétnímu datu u jakékoli dotace. Je třeba zohlednit, že vydávání rozhodnutí (a tím i vyplácení) probíhá po celé období deklarované v harmonogramu.
Rádi bychom zemědělskou veřejnost ujistili, že děláme vše pro to, aby se k nim finanční prostředky dostaly co nejdříve.
Autorka: Vladimíra Nováková - tisková mluvčí SZIF, zdroj: szif.cz