SZIF začíná vydávat rozhodnutí na produkci zeleniny s vysokou a velmi vysokou pracnost

     

Na řadě jsou pěstitelé zeleniny. Dnešním dnem totiž začíná Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který administruje zemědělské dotace, vydávat rozhodnutí na zeleninu s vysokou a s velmi vysokou pracností. Jedná se o dvě samostatné platby v rámci Dobrovolných podpor vázaných na produkci (VCS), o které se žádalo v loňském roce. O dotace projevilo zájem 408 zemědělců, celkem je vyčleněno přes 100 milionů korun.

Nová Společná zemědělská politika pro období 2014–2020 rozšířila výčet citlivých komodit, na které poskytuje dotace, a ve srovnání s předchozím obdobím na ně také vynakládá více prostředků. Právě produkce zeleninových druhů s vysokou pracností a produkce zeleninových druhů s velmi vysokou pracností mezi tyto nové platby patří.
Na podporu produkce zeleninových druhů s vysokou pracností je konkrétně vyčleněno 13,84 milionu korun, částka bude rozdělena mezi 115 žadatelů. Záměrem této dotace je podpora zemědělců, kteří pěstují vybrané druhy luskové, plodové a listové zeleniny.
V případě produkce zeleniny s velmi vysokou pracností je na podporu určeno 86,86 milionu korun. Cílem tohoto dotačního titulu, o který zažádalo 293 zemědělců, je podpora pěstování vybraných druhů košťálové, kořenové, plodové, cibulové, listové a stonkové zeleniny.
Pro výplatu těchto podpor je nezbytné, aby rozhodnutí nabylo právní moci. Doporučujeme žadatelům, aby pro urychlení výplat využili možnosti vzdání se práva na odvolání. Díky tomuto kroku platbu uspíší. Upozorňujeme žadatele, že vzdání se odvolání je nutné podat až po obdržení rozhodnutí. Formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost.
Tento formulář lze podat nejdříve po doručení rozhodnutí jedním z následujících způsobů:
1. prostřednictvím Portálu farmáře
2. přes datovou schránku
3. osobně na místně příslušném regionálním pracovišti SZIF
4. poštou
5. e-mailem, ale pouze s uznávaným elektronickým podpisem

V případě dotazů se žadatelé mohou obrátit na infolinku SZIF prostřednictvím telefonní čísla:
222 871 871 nebo e-mailu: info@szif.cz.
Autorka: Vladimíra Nováková - tisková mluvčí SZIF, zdroj: szif.cz