Tisícům absolventů zaplatí celou mzdu stát. Firmy je totiž jinak nechtějí

     

Když nechtějí mladé absolventy platit firmy, udělá to stát. Několika tisícům z nich po dobu až jednoho roku přispěje z evropských peněz na celý hrubý plat. Úřady práce věří, že si firmy absolventy nechají i po uplynutí dotovaného období.

Absolventi středních i vysokých škol shánějí v Česku práci čím dál hůře. Protože pro firmy nejsou lidé bez praxe atraktivní, rozhodl se jim pomoci stát. Několika tisícům z nich zaplatí po dobu od půl do jednoho roku celou hrubou mzdu. Přesněji řečeno: stát tyto prostředky vyplatí tomu, kdo absolventa z úřadu práce zaměstná. A to až do výše 24 tisíc korun.
K dispozici je dohromady 1,034 miliardy korun. Z Evropského sociálního fondu pochází 85 % částky, zbytek je ze státního rozpočtu. Projekt s názvem Odborné praxe pro mladé do 30 let chce alespoň část absolventů dostat ze začarovaného kruhu, kdy po nich každý zaměstnavatel chce i několikaletou praxi, tu ale tím pádem nemají kde získat.
"Celkem dotace na svou praxi dostane minimálně tři tisíce nezaměstnaných. Toto číslo je kalkulované na maximální, tedy roční trvání. Pokud budou některé praxe dotovány po kratší dobu, počet zapojených absolventů se zvýší," nastiňuje rozdělení dotace mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Štěpánka Filipová. Dodává, že je to poprvé, co stát v takové míře a v podstatě plošně platí mladým uchazečům o práci, respektive jejich novým zaměstnavatelům, celé náklady na mzdu.
Nárok budou mít ti uchazeči, kteří jsou na úřadu práce minimálně čtyři měsíce, je jim méně než 30 let a nemají delší než dvouletou praxi v zaměstnání. Roli nehraje dosažené vzdělání. Výše platu, na který stát přispěje, bude ale závislá na charakteru pozice, kterou bude absolvent v nalezeném zaměstnání vykonávat.
Dotované praxe budou trvat od šesti měsíců do jednoho roku a alespoň 51 % financí musí mířit k zaměstnavatelům v soukromém sektoru.
V Česku je nyní podle informací z MPSV na 140 tisíc nezaměstnaných mladších třiceti let. Toto číslo je v posledních letech stabilní, stoupá ale počet těch, kteří nenašli práci dva roky od absolvování školy. Takových bylo na konci roku 2012 šestatřicet tisíc a tvořili 6,6 % všech českých nezaměstnaných.

Opatření je jedním ze sedmi bodů v boji s nezaměstnaností, které vyhlásila ještě Nečasova vláda. Peníze jsou z fondu rozděleny mezi jednotlivé krajské pobočky úřadu práce, které budou do firem na dotovaná místa vybírat své "klienty" z řad mladých nezaměstnaných.
Částku okolo 96 milionů korun využije i středočeský úřad práce v Příbrami. Tam nyní probíhá výběr potenciálních zaměstnavatelů a první absolventi by na dotovaná místa měli reálně nastoupit v lednu příštího roku. "Počítáme celkem s 227 klienty, kteří nastoupí zejména do pozic ve strojírenství, administrativě, obchodu a službách," popisuje konkrétnější výhled Vladimíra Kupcová, která má ve středních Čechách projekt na starosti.
Na středočeském úřadu práce momentálně mají 311 čerstvých absolventů a 1 083 nezaměstnaných do třiceti let. Z těch se vyberou ti, kteří splňují podmínky pro zařazení do projektu. Zaměstnance na konkrétní dotovanou pozici si poté ve výběrovém řízení zvolí již sami zaměstnavatelé. A ti zájem mají. "Kontaktovalo nás už asi 140 zaměstnavatelů," dodala Kupcová.

Jednou z firem, které se už o program na středočeském úřadu práce zajímaly, je kolínský výrobce dopravníků Delta Engineering. Firma s osmnácti zaměstnanci loví mezi absolventy častěji, než je dnes obvyklé.

"Zkušení lidé pro obsluhu CNC strojů prostě nejsou," zdůvodňuje to technický ředitel firmy Vladimír Dvořák. Proto už několik absolventů z úřadu práce zaměstnal a s některými navazuje kontakty už při jejich studiu na kolínské průmyslovce či učilišti. "Projekt, kdy stát na zaměstnání mladých absolventů přispěje, nám pomůže. Určitě se ho budeme snažit využít," dodává.
Zatímco absolventi technických oborů jsou na tom i v recesi lépe, ohroženější jsou ti, kteří shánějí zaměstnání v administrativě, službách nebo obchodu. Na trhu je jich totiž přebytek, a tak firmy poptávají ty zkušenější. Jedním ze zaměstnavatelů, kteří přijmou zvýhodněné mladé pracovníky, je i personální agentura Manpower.
"Kromě toho, že budeme zprostředkovávat práci dalším, několik absolventů ve středních Čechách sami zaměstnáme na pozici konzultantů," říká Jitka Dvořáková z Manpoweru. Firma bude na své pozice vybírat jak z vysokoškoláků, tak i maturantů ze škol obchodního zaměření nebo všeobecných gymnázií.
I Dvořáková přiznává, že státní dotace ve výši až celé mzdy hraje pro její společnost roli. Myslí si, že to stejně vidí i ostatní firmy. "Když byly podobné dotace v roce 2010, firmy na to reagovaly i vznikem nových míst. A to se tehdy nejednalo o částky, které pokryly celý plat," srovnává.
Účelem takovýchto dotací podle ministerstva není poskytnout nezaměstnaným absolventům plat na určitou dobu, ale zajistit jim přinejmenším praxi, kterou by využili při dalším hledání zaměstnání. V lepším případě by měla být prvotní dotace do mzdy absolventa šancí na to, aby na pracovním místě zůstal i nadále. Podle hlasů z Manpoweru i Delta Engineering to je pravděpodobná varianta.
"S tím, že u nás absolventi zůstanou, dopředu počítáme. Během zaškolování investujeme do nováčků hodně energie a bylo by nevýhodné je po půlroce, až skončí dotace, jen tak pustit pryč," popisuje Dvořáková praxi v Manpoweru.

Nezaměstnanost mladých v Česku ještě není tak daleko jako v jihoevropských státech, kde přesahuje padesát procent a je jedním z hlavních problémů ekonomiky. I v České republice se ale zhoršuje.
"Je to dáno i strukturou školství. Hlavní poptávka je po technických oborech, ale školství dodává spíše absolventy obchodních, administrativních oborů. Disproporce je rok od roku větší a i absolvent vysoké školy potom musí začínat na pozici pro středoškoláka. Než i takovou najde, tak je půl roku nebo i rok nezaměstnaný," shrnuje Dvořáková, která pracuje v Manpoweru jako operation supervisor.

Autor: Aleš Černý, zdroj: ihend.cz