Traviči zvířat jsou nepolapitelní. Policie je bezmocná

     

Vysočina – Nebezpeční traviči zvířat stále běhají po svobodě. Jejich dopadení je pro policisty prakticky neřešitelný problém už několik let. Nepomáhají ani vypsané finanční odměny za dopadení travičů.

V těchto dnech kriminalisté z Jihlavska a Třebíčska uzavřeli tři aktuální případy z konce loňského roku a z letoška. Ani tentokrát se jim nepodařilo nikoho dopadnout.

V prosinci někdo otrávil osm koní, z nichž pět nepřežilo, na Ranči u Zelené sedmy v Čížově na Jihlavsku. V polovině února snědl lovecký pes otrávenou návnadu u lesa poblíž Hodic na Jihlavsku. Ve Starči u Třebíče uhynul 25. března pes po pozření otrávené návnady nedaleko koupaliště. Výsledek policejního pátrání? Ve všech třech případech je pachatel neznámý.

„Dostala jsem vyrozumění od policie, že případ odkládají, protože se jim nepodařilo najít konkrétního pachatele," řekla Deníku majitelka pěti otrávených koní z Ranče u Zelené sedmy v Čížově na Jihlavsku Renáta Deutscharová.

Podle ní to musel udělat někdo, kdo okolí ranče dobře znal. „Návnady položil dvakrát. Vůbec nechápu, jak to mohl někdo udělat. Neměli jsme s nikým žádné osobní spory," poznamenala Renáta Deutscharová.

K dopadení neznámého traviče nepomohla ani bezmála osmdesátitisícová odměna. Do návnady tehdy travič použil chemikálii s jedovatým fosfidem hliníku. „Pokud se najdou nové okolnosti, které by mohly přispět k dopadení pachatele, tak případ znovu otevřeme," podotkla jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová. Totéž se týká i ostatních případů.

Podle Jany Kroutilové se kriminalisté případu otrávených koní věnovali důkladně. „Prověřili jsme i distribuci chemikálií obsahujících fosfid hliníku. Látka se vyskytuje ve dvou přípravcích. Od firmy, která má výhradní právo na jejich distribuci, jsme zjistili, že si přípravky kupují především deratizační firmy a zemědělci. Jej jich tolik, že prověřování nevedlo k objasnění případu," upozornila Jana Kroutilová. Kriminalističtí experti zkoumali i zajištěné stopy z místa činu, ale nenašli v nich žádné chemikálie.
Otravy furadanem

V policejním šuplíku skončil také případ z Hodic. „Nedělal jsem si velké iluze, že by mohli někoho dopadnout, ale vím, že se policisté vyptávali mnoha lidí. Doufám, že to dotyčného člověka vystrašilo natolik, že už to neudělá, a já si budu moci koupit nového psa," svěřil se Deníku majitel psa a myslivec Ladislav Pařil. Zvíře s největší pravděpodobností uhynulo na následky otravy furadanem. Dříve se používal na hubení škůdců v zemědělství a od roku 2008 je jeho používání i skladování zákonem zakázáno.

Furadan má také na svědomí většinu otrav kolem Starče u Třebíče za posledních zhruba deset let. „Za tu dobu jsme prověřovali asi dvacet případů. Ani jeden nebyl objasněn," uvedla třebíčská policejní mluvčí Marcela Lavická. Případů může být ale mnohem víc, protože další majitelé otravy policii nenahlásili.

Smrtelně jedovatý furadan má zřejmě na svědomí i otravu fenky labradora z 25. března ve Starči. Otrávenou návnadu snědla nedaleko tamního koupaliště. Do dvaceti minut uhynula. Policie ukončila vyšetřování po měsíci pátrání. „Případ jsme odložili 26. dubna, protože se nepodařilo najít pachatele, který otrávenou návnadu nastražil," uvedla třebíčská policejní mluvčí Marcela Lavická.
Autor: Roman Martínek, zdroj: iregiony.cz