Třinec hostí řemeslnickou olympiádu

     

Třinec - Střední odborná škola Třineckých železáren v Třinci bude 12. a 13. dubna místem mezinárodní akce nazvané Olympijské hry řemesel 2012.

Dvoudenní mezinárodní akce zahrne soutěže ve čtyřech základních technických disciplínách – elektrotechnik, hutník, mechanik, instalatér, a několika disciplínách doprovodných. Zúčastnit se přitom mohou žáci základních i středních škol. Součástí akce bude také prezentace technických oborů a propagace řemesel v Moravskoslezském kraji. „Olympijské hry řemesel by měly žákům nabídnout možnost rozšířit své teoretické i praktické dovednosti, porovnat své stávající schopnosti s konkurencí, pobavit se, a utvořit si vztah k řemeslům,“ řekl ředitel Střední odborné školy Třineckých železáren Evžen Delong.

Samotná akce v Třinci má dva hlavní body.„Prvním je propagace Třineckých železáren a druhým propagace oborů, které naše střední škola nabízí. Jde o to, děti ze základních škol chtějí byt ekonomy, právníky, ale ubývá dětí, které se vyučí řemeslu,“vysvětlil Jan Jakeš, zástupce ředitele pro marketing Střední odborné školy Třineckých železáren s tím, že samotná olympiáda bude vedena i zábavnou formou.„Soutěž je dvoudenní a skládá se ze tří bodů. Prvním je olympiáda řemesel žáků základních škol našeho regionu, druhým olympiáda řemesel žáků středních škol z Čech, Polska a Slovenska a třetím je konference středních škol, což je každoroční akce,“ vypočetl Jan Jakeš.

Tím, že se jedná i propagaci Třineckých železáren, budou se na akci představovat i dceřiné firmy.„Strojírny například představí speciálního robota, který například slouží k vytahování plynových bomb z různých hořících objektů. Budou k vidění věci, kterými se firmy prezentují na různých veletrzích, kde se však většina školáků nedostane, tak je uvidí právě v Třinci,“ uzavřel Jan Jakeš. 
„Budou zde žít jako na olympiádě,“ řekl Jan Jakeš, organizátor třinecké olympiády

Organizaci olympiády má na starost Jan Jakeš, zástupce ředitele pro marketing Střední odborné školy Třineckých železáren, který čtenářů Deníku poskytl následující rozhovor.

Kdy vznikl nápad pořádat olympiádu řemesel?

Je to asi půl roku nazpátek. Na jedné odborné exkurzi jsem se bavil s majitelem firmy, který vzpomínal, jak kdysi na škole soutěžil na odborné soutěži. Jednalo se o klání, které školy braly velmi prestižně. Následně jsem se dozvěděl, že podobné soutěže bývaly i na třinecké střední škole. Tehdy vznikl ten a nápad, a když je letos olympiáda v Londýně, pojali jsme to také jako olympijské hry. Pak už se to rozjelo

Jak probíhala příprava?

Na přípravě se podílí organizační tým, který čítá na čtyřiadvacet lidí. Každý má na starost určitou část olympiády. Všichni to dělají při své práci a musím říct, že je to velmi baví. Je to poznat i na pondělních poradách, kdy přicházejí s novými myšlenkami, což značí, se tomu věnovali i během víkendu. Vidí v této akci určitý smysl.

Podílí se na olympiádě i nějaké firmy?

Podílí a musím se přiznat, že v době současné krize jsem to ani moc nečekal. Sehnali jsme slušné sponzorské dary, ať už finanční či materiální. Nechci tvrdit, že touto olympiádou Třince žije, ale velká skupina lidí určitě ano.

Kolik lidí na tuto olympiádu do Třince dorazí?

Dorazí čtyřčlenná družstva s diváckým doprovodem, který bude povzbuzovat. Ze základních škol přijede 220 dětí, ze středních 50 dětí plus 30, které se zúčastní konference žáků středních škol. Nebudou chybět ani lidé z vedení škol. Všichni mají dopravu, občerstvení i ubytování v Třinci zdarma. Oni prostě dorazí jako na klasické olympijské hry, budou reprezentanti svých škol, budou žít takovým olympijským životem. Celou olympiádu zaštítil generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Autor: Tomáš Machálek, zdroj:iregiony.cz