Tropická vedra vystřídá studená fronta. Teploty spadnou těsně nad 20 stupňů, přijdou deště a bouřky

     

Kvůli dlouhodobému horkému a suchému počasí na většině území Česka ale nadále platí nebezpečí vzniku požárů.

Ve čtvrtek v Česku vyvrcholí vlna veder. Teploty vyšplhají až k 38 stupňům Celsia. Jihozápad Čech odpoledne zasáhnou silné bouřky, které mohou být doprovázené nárazovým větrem, přívalovým deštěm nebo kroupami. V pátek, kdy přes Česko od západu přecházet studená fronta a teploty budou jen těsně nad dvaceti stupni Celsia, se pak bouřky přesunou na východ republiky. Začátkem příštího pracovního týdne se ale opět oteplí a naměříme až 34 stupňů Celsia, předpovídají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu

Kvůli dlouhotrvajícímu velmi teplému a suchému počasí přetrvává na většině území v Česku ale nadále nebezpečí vzniku požárů. Vysoké riziko je zejména v severní polovině Čech a na střední a jižní Moravě.

čtvrtek vydrží jasná až polojasná obloha, při přechodně zvětšené oblačnosti se objeví přeháňky nebo bouřky. K večeru bude na západě Čech oblačnosti přibývat a místy se objeví přeháňky nebo bouřky. Teploty vyšplhají na 32 až 36 stupňů a zejména v Čechách ojediněle dosáhnou i 38 stupňů Celsia.

Pátek přinese oblačnou až zataženou oblohu, na východě území bude zpočátku polojasno. Od západu postupně přijde na celé území déšť nebo přeháňky, místy bouřky, které mohou být i silné. Odpoledne začnou srážky od západu ustávat a ubývat bude postupně i oblačnosti. Teploty přes den se budou pohybovat od 22 stupňů až do 33 stupňů Celsia na východě území.

sobotu se dočkáme skoro jasné až polojasné oblohy, na východě území bude v noci a ráno ještě oblačno až zataženo s doznívajícím deštěm a ojedinělými bouřkami. Po ránu se ojediněle objeví i mlhy. Rtuť teploměru se bude pohybovat od 23 do 27 stupňů Celsia.

neděli bude jasná až polojasná obloha a teploty od 26 do 30 stupňů Celsia.

Pondělí přinese opět jasnou až polojasnou oblohu a večer bude na západě oblačnosti přibývat a ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky. Přes den naměříme 30 až 34 stupňů Celsia.

Další dny příštího pracovního týdne bude zpočátku polojasno až oblačno a místy se objeví přeháňky nebo bouřky. Během týdne bude srážek i oblačnosti ubývat. Teploty se budou pohybovat od 24 do 29 stupňů Celsia.

Zdroj: zpravy.aktualne.cz