Umělec dělá sochy, aby dřevo neskončilo v kamnech

     

Lachovice u Vyššího Brodu - Prostorná světnice s kamny uprostřed, která voní dřevem a zralým ovocem v mísách na širokém stole. Na podlaze leží motorové pily, za okny nenápadně nakukují dřevěné postavy a neučesaná jihočeská příroda.

Umělec Bohumír Havel (1952), organizátor dřevosochařského sympozia nazvaného Lachovice 2013, zrovna odpočívá mezi dokončováním několikametrové sochy.
Sympozia, tvůrčího pobytu dřevosochařů, které vyvrcholí koncem září vernisáží a následným přesunutím soch na různá místa, se účastní desítka nadšenců z různých koutů Čech.
"Na letošní 4. ročník sympozia může přijet kdokoliv, pořádáme tu i tvůrčí dílny pro malé a velké, ale nože a dláta ať si vezmou vlastní," radí organizátor Bohumír Havel.
V uplynulých dnech hostil například Jana Švadlenku z Mukařova u Prahy, na víkend přijel tvořit syn Tomáš Havel.
„Od dvaceti let jsem dělal v lese, působil jsem na Prachaticku, v Protivíně, Netolicích, byl jsem šumavským dřevorubcem, takže to s pilou umím," prozrazuje Bohumír Havel. Pak se začal zabývat komplexní péčí o dřeviny. 
„Když kácím strom, do kterého uhodí blesk, přemýšlím, jak prodloužit jeho život. Vidím v něm sochu, protože jinak by dřevo skončilo v kamnech. Tím, že z něj něco vytvořím, jeho životnost prodloužím o další desítky let," je přesvědčen výtvarník. Sochařský materiál s letokruhy tak dělá radost lidem i dál.
Havlovy sochy najdete například v Českých Budějovicích, v Nových Hradech nebo na Hluboké, kde má dětskou prolézačku, na náměstí ve Vyšším Brodě Poctu Slunci. „V českobudějovické Stromovce mám vysoké sochy, které jsem dělal s Milanem Doubravou i synem Tomášem Havlem," pokračuje.
„Mám styl motorová pila," směje se sochař tvořící svá díla s desetikilovou husqvarnou a s 3,5kilovou japonskou pilou ECHO. „Dřevo miluji už odmalička, je to krásná záležitost. Jako kluk jsem si vyřezával koníčky a lodičky," doplnil.
Každý rok zve k sobě do Lachovic, kam kvůli hlučnému tvoření s motorovou pilou odešel z Českých Budějovic, společně naladěné tvůrce.
„Mají tady zázemí, bydlí tu a tvoří.  Nejlépe  se nám dělá z dubu, ale dobrý je i akát, ořech, jilm nebo jasan," vypočítává muž, který udělal například i dřevěnou zvonici ze staletého dubu. „Lípa je zase nejlepší sochařský materiál do interiéru. Dělá se dlátem, ale dub je tvrdý, takže z něj bolí pazoury," usmívá se.
„Například sochu Dětské hry jsem dělal pilou přímo na Zemi živitelce, kde prodávala Husqvarna a já lidem ukazoval, co dovede. Směl jsem použít jen jejich pilu, jejich benzín i jejich olej. Dělali jsme ji s Milanem Doubravou a stojí teď před plovárnou na Sokolském ostrově," prozrazuje.
„Přijeďte se k nám do Lachovic u Vyššího Brodu v létě podívat a určitě nezapomeňte na vernisáž posledního září," láká Bohumír Havel všechny milovníky soch s letokruhy.
Autor: Radek Gális - Českobudějovický deník, zdroj: iregiony.cz