Úroda řepky je letos rekordní, daří se i obilovinám

     

Praha - Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu měla být o 15,7 procenta vyšší než loni a měla by činit 6,532 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst o 18,4 procenta na rekordních 1,313 milionu tun.

"Předpokládaný meziroční nárůst produkce o 15,7 procenta jde zcela na vrub zvýšení průměrného hektarového výnosu," uvedli statistici. Ten by se měl podle odhadů meziročně zvýšit o 17,1 procenta na pět tun z hektaru.
Osevní plocha základních obilovin se v porovnání s loňskem snížila o 1,3 procenta na 1,306 milionu hektarů. Významný pokles plochy byl zaznamenán u všech jarních obilovin. Podle ČSÚ v letošním roce ozimé obiloviny dobře přezimovaly a na rozdíl od předchozího roku nebyly časté jarní přesevy.

U nejrozšířenější domácí obiloviny pšenice ozimé se očekává nárůst produkce o téměř třetinu na 4,265 milionu tun. Více by mělo být i ječmene ozimého, žita a žitovce. Meziroční pokles sklizně se odhaduje u pšenice jarní, jarního ječmene a ovsa.
Předpokládaná produkce řepky, která je v Česku po pšenici ozimé druhá nejrozšířenější plodina, převyšuje o 22,1 procenta pětiletý průměr a o 40 procent desetiletý průměr. Podle statistiků se letos rozšířily osevní plochy řepky a také se zvýšil hektarový výnos.

Autor: ČTK, zdroj: aktualne.centrum.cz