Už je nám deset let

     
Rok 2009 je pro Společnost mladých agrárníků České republiky jubilejním. Před deseti lety vznikla stavovská organizace mladých farmářů v naší zemi. Vznikla z potřeby zaplnit mezeru na trhu profesních organizací, kterých i v té době bylo u nás již dost, nicméně žádná se koncepčně nevěnovala problematice mladých farmářů. Vznikla z iniciativy několika mladých lidí, kteří došli k poznání, že mladí zemědělci v této zemi potřebují silnou oporu v prosazování a hájení zájmů mladých a mladých začínajících zemědělců.

Oporu potřebují mladí zemědělci nejen na poli politicko –lobbistickém, ale i na poli společenském a vzdělávacím.

Když se dnes zpětně podíváme na Společnost mladých agrárníků ČR v datech a číslech, je patrný jak prudký nástup činnosti, tak i pozdější práce. Výsledky společnosti nás mohou pevně utvrdit, že prvotní myšlenka založení organizace mladých byla správná a padla na úrodnou půdu.

 Role v domácí a zahraniční politice

Co se Společnosti mladých agrárníků ČR (SMA) podařilo od 17. srpna 1999, kdy byla oficiálně založena? Podařilo se vytvořit si neopomenutelné místo na poli agrárních organizací v naší zemi. V současnosti jsme členem monitorovacího výboru Programu rozvoje venkova, máme své zástupce v pracovních skupinách opatření Programu rozvoje venkova, a to ve všech osách tohoto programu. Připomínkujeme legislativu ovlivňující život a podnikání mladých zemědělců ve spolupráci s orgány státní správy – za všechny lze jmenovat ministerstvo zemědělství ČR, Státní zemědělský intervenční fond, Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a jistě mnoho dalších. Spolupracujeme s ostatními agrárními organizacemi v problematice, kde nacházíme společný konsenzus. Jsme členem organizace CEJA (Konsel evropských mladých farmářů ), CERYC (východoevropská platforma organizací mladých zemědělců) ECYF4HC (křesťanské sdružení mladých lidí) a aktivně se podílíme na činnosti těchto seskupení, namátkou třeba na připomínkujeme evropskou legislativu přímo na bruselské úrovni, aktivně se účastníme pracovních skupin a podobně. V organizaci CEJA jsme od roku 2000 byli nejprve jako asociovaní členové, od roku 2004 jako členové řádní, přičemž od 1. května 2004 měla SMA ČR v této organizaci viceprezidenta, kterým byl Přemysl Čech. Za posledních pět let se v České republice konaly již dva semináře ve spolupráci s organizací CEJA, což v kontextu velikosti naší země je důkazem aktivní role SMA na zahraničním poli. V domácí politice jsme se podíleli na vzniku programu na podporu mladých začínajících zemědělců, který fungoval v období před vstupem České republiky do Evropské unie. Dále jsme se účastnili přípravy programů PGRLF, zejména programu Mládí a Půda. Od vstupu České republiky do Evropské unie jsme byli nepřetržitě zastoupeni v monitorovacích výborech, nejprve v MV OP RVMZ , od roku 2007 v MV PRV a mohli jsme tak aktivně ovlivňovat podporu mladých zemědělců. Což se také dělo – důkazem toho bylo bodové zvýhodnění mladých zemědělců v operačním programu RVMZ  a masivní podpora mladých začínajících zemědělců, díky níž bylo od roku 2007 podpořeno již téměř 900 zemědělců na počátku svého podnikání. Nemůžeme opomenout opatření týkající se věkové struktury zemědělství: Předčasné ukončení zemědělské činnosti, kde již více než pět let dáváme své připomínky k fungování daného programu.

Večer na farmě jako neformální setkání

Ve společenské oblasti jsme zavedli do té doby u nás nevídanou věc – neformální setkání mladých zemědělců a příznivců oboru s názvem Večery na farmě, kterých se za posledních deset let uskutečnilo bezpočet. Mladí účastníci si na nich pochvalují zejména možnost setkávat se se svými kolegy při neformální příležitosti, obohatit se při získávání nových poznatků.

Semináře a vzdělávací aktivity

Další aktivitou jsou pobytové semináře – hory, podzimní aktuality, sněmové semináře. Při těchto příležitostech se mohou samotní zemědělci zapojit do kontaktu s dalšími společně smýšlejícími lidmi, zapojit i své rodiny. To jistě přispívá k utužení zemědělského podnikání na rodinných farmách, které na ně pohlížejí nikoli jako na zaměstnání, ale jako určitý styl života. Společnost mladých agrárníků pořádá semináře a další vzdělávací aktivity téměř již od počátku své činnosti. Jde například o semináře týkající se účetnictví, provozu mechanizace na farmě, školení bezpečnosti práce, masivní akce – semináře na témata Optimalizace zemědělské činnosti a Diverzifikace zemědělské činnosti. Některé z nich navštěvují v některých regionech i samotní pracovníci SZIF, což nás jako organizátora se snahou předat maximum poznatků velice těší. Semináře zaměřené na welfare v chovu skotu předávaly informace zemědělcům v souvislosti s nejprve připravovaným, později spouštěným systémem kontrol cross compliance. Spolupořádáme Jízdy zručnosti společně s vydavatelstvím Profi-Press, s farmou rodiny Němcovy se účastníme na projektu Bílé moře Vysočiny.

Země i společnost potřebuje mladé zemědělce

Je opravdu zajímavé sledovat, jak se z aktivity dvaceti mladých zemědělců a rozpočtem v prvním roce fungování 5000 korun stala organizace s více než pěti sty členy a činností vysoce překračující původní plány. Naše společnost, ale i naše země mladé zemědělce potřebuje. A vývoj Společnosti mladých agrárníků ČR je za posledních deset důkazem toho, že s týmovou prací mladých lidí je možné dosáhnout i vysokých cílů.

Ing. Pavel Moulis

prezident SMA ČR