V Česku se loni upeklo 292 tisíc tun chleba

     

V Česku se v úterý již počtvrté slavil Světový den chleba, svátek základní lidské potraviny a zároveň všech pekařů. Vyhlásila ho na 16. říjen světová organizace řemeslných pekáren U. I. B. a je připomínán nejrůznějším způsobem v řadě zemí. Podle údajů Českého statistického úřadu se loni v ČR upeklo 291 860 tun chleba.

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR uspořádal u příležitosti světového dne chleba odbornou konferenci. Symbolicky ji umístil do Břevnovského kláštera – místa, kde je z roku 993 první doložená zmínka o výrobě chleba v Praze.

Přes 750 českých pekáren denně upeče okolo 800 tun chleba, což je více než jeden milión kusů čerstvých výrobků. Roční spotřeba chleba po několikaletém poklesu zaznamenala mírný nárůst, a to z 40,9 kilogramu na osobu v roce 2010 na 42 kg loni.

Jedním z důvodů zvýšení spotřeby chleba je podle pekařů zřejmě mírný odklon lidí od pečiva ze zmrazených polotovarů. „Průměrně utratil český občan v loňském roce za chléb necelých 1000 Kč. Spotřebitelská cena jednoho kg chleba, která byla podle ČSÚ letos v srpnu 22,68 Kč, je v porovnání s okolními státy výrazně nižší,“ konstatuje předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal.

Letošní špatná sklizeň obilí a vysoké ceny mouky podle něj na ekonomiku pekáren tvrdě dopadají. Cena chlebové mouky se zvýšila v průměru o 25 procent a pekaři ji dnes nakupují za cenu blížící se 9000 Kč za tunu. Citelně postihuje pekaře také růst cen energií a pohonných hmot. Cena, za kterou pekaři dodávají chléb obchodníkům, přitom podle Dřízala v posledních čtyřech letech stagnovala.