V novém muzeu v Černé Hoře seznámí lidi s historií piva

     

Černá Hora – První muzeum pivovarnictví na jižní Moravě už brzy otevřou v bývalé sladovně v Černé Hoře. Návštěvníci si tam prohlédnou pivní soudky, láhve s historickými etiketami a seznámí se s procesem výroby piva.

Roční příprava pivovarnické expozice je podle Aleše Hauzara, ředitele hotelu Sladovna, v jehož sklepních prostorách výstava vzniká, téměř u konce. „Otevřeme už každým dnem, do poloviny srpna určitě. Vitríny a exponáty jsou téměř hotové, už jenom dolaďujeme detaily," řekl Hauzar.

Své brány mělo muzeum turistům původně otevřít už v červnu. Kvůli problémům se zajištěním exponátů se ale otevření opozdilo. „Mysleli jsme, že místní lidé mají určitě plné půdy starých věcí, které nám rádi zapůjčí. Sešlo se nám ale jen pár drobností a ozvali se soukromí sběratelé, kteří nám exponáty nabídli za nesmyslné peníze," přiznává Hauzar. Většinu exponátů proto nakonec do Černé Hory půjčí pražské Národní zemědělské muzeum, které nedávno pořádalo výstavu o pivu a exponáty má uskladněné ve svém depozitáři.

Výstava zmapuje historii pivovarnictví až po současnost, seznámí návštěvníky s výrobou, uchováváním i samotnou konzumací piva. Ve staré sladovně budou k vidění třeba pivní soudky ze sbírky bývalého ředitele pivovaru Iva Štorka.

„Časem chceme vybudovat minivarnu na třicet litrů piva, kde lidé názorně uvidí, jak se pivo vyrábí. Necháme je také sáhnout si na chmel nebo na slad. Lidé dnes ani nevědí, co se pod tímto označením skrývá," dodal Hauzar.

Autor: Veronika Machová, zdroj: iregiony.cz