V radějovské oboře se objevil včelí mor. Včelaři pálí úly

     

Slovácko – Po třech letech se v hodonínském okrese budou pálit úly. U včelaře v radějovské oboře se totiž objevil mor včelího plodu. Nyní se budou včelaři v oblasti pěti kilometrů od ohniska, tedy i za hranicemi státu, řídit ochranným nařízením.

Podle zdravotníka okresního výboru Českého včelařského svazu (ČVS) Víta Marady jde v okrese Hodonín o ojedinělý případ. „S největší pravděpodobností si mor včelař přivlekl s použitými levnými úly. Jsme ale jeden z mála okresů v republice, kde pravidelně vyšetřujeme mor ze včelí měli (odpad na dně úlu, pozn. red.),“ sdělil Marada.

Ten upozornil na to, že pokud se mor zachytí už v začátku, tak na něj zpravidla doplatí jen jeden včelař. „Je to pak i úspora finančních prostředků, které se čerpají z odboru ministerstva zemědělství na náhradu škody za zlikvidované včelstva a kontaminované včelařské zařízení. O psychické újmě dalších včelařů ani nemluvím,“ uvedl Marada.

U zjišťování moru včelího plodu se vychází nejdříve z podezření a z vyšetření včelího mele a následně Státní veterinární ústav prozkoumá plásty. Nakonec se ještě musí při prohlídce terénu prokázat klinické příznaky a původce moru – paenibacillus larvae. Poté následuje mimořádné veterinární nařízení. „Přistoupí se k utracení včelstev a likvidací spalitelných věcí na stanovišti. Pak začne roční pozorovací doba,“ upozornil Igor Šanda z Krajské veterinární správy Jihomoravského kraje.

Příští týden čekají na spálení tři úly v kočovném voze v radějovské oboře. U likvidace budou asistovat jak majitelé, tak zástupci včelařského svazu a veterinární správy. Nařízení ale nepostihne jen jednoho včelaře, ale i další v pětikilometrovém ochranném pásmu od ohniska. „Včelaři nemohou vycestovat se včelstvy z ochranného pásma. V rámci tohoto pásma se mohou pohybovat, ale jen s povolením veterinární správy. Pokud se v pozorovací době v ochranném pásmu nebudou vyskytovat další pozitivní nálezy, tak se mimořádné nařízení po roce ruší,“ vysvětlil Šanda.

Ochranné pásmo tentokrát zasahuje i na Slovensko. „Naše mimořádná veterinární opatření se budou řešit na úrovni státních veterinárních správ, takže i na Slovensku budou muset mor hlídat,“ potvrdil Šanda.

Mor včelího plodu se do hodonínského okresu vrátil po třech letech. Tehdy se úly pálily ve Bzenci, kam si včelař přivezl levné použité úly i s plásty ze Slovenska. Pak se ještě mor v poslední době vyskytoval za hranicemi okresu v Osvětimanech. „Zásadní je pro nás vždy zjistit zdroj nákazy,“ uvedl předseda hodonínského okresního výboru ČSV Miroslav Smolík.

Mor včelího plodu je nejzávažnější onemocnění včelích larev. Jeho největší nebezpečí je v tom, že spory původce moru přežívají běžné dezinfekční prostředky a i teploty nad sto stupňů. Nemocné larvy ztrácejí svoji barvu a článkování.Tělo larvy měkne a postupně se mění v lepkavou hmotu.

Autor: Petr Turek, zdroj:iregiony.cz