Vedra zemědělce nepotěší. Plodiny mohou ohrozit plísně

     

Vysočina – Sotva se zemědělci na Jihlavsku vzpamatovali z výkyvů počasí posledních týdnů, čeká je v těchto dnech další strašák. Obávají se výrazného oteplení, které by po období dešťů lehce mohlo zapříčinit rozšíření plísňových chorob.

„Strach trochu máme, protože podle aktuálních předpovědí mají v nejbližších dnech teploty vyšplhat až ke třiceti stupňům Celsia. Ale snad k tomu nejhoršímu nedojde, snažíme se totiž rostliny, například brambory, před plísněmi ochránit postřikem," uvedl předseda zemědělského družstva Sedlejov Jindřich Pospíchal.

V uplynulých týdnech zemědělce na Jihlavsku pro změnu potrápilo sucho. V Sedlejově to po prvních sečích pocítili na nedostatku píce – krmiva pro dobytek. Na některých plodinách zaúřadovaly také květnové mrazíky.

Pomrzlo i padesát procent ječmene

„Na některých porostech pomrzlo i padesát procent ozimého ječmene, což se samozřejmě projeví na výnosech. Ostatní plodiny – ozimá pšenice, jarní ječmen nebo řepka zůstaly rozmarů počasí ušetřeny. Zatím ale nechci o letošní úrodě spekulovat, je to velmi předčasné," doplnil Pospíchal.

Zemědělci hodnotí dosavadní průběh sezony jako průměrný, možná až nadprůměrný. Na Vysočině totiž ani mráz, ani sucho neuškodily tolik, jako v jiných oblastech České republiky – například na jižní Moravě, kde mrazy nejvíce zdecimovaly vinice.

Podle biozemědělce Josefa Sklenáře se zemědělci z Vysočiny mohou vcelku radovat. „Díky tomu, že v úrodnějších oblastech budou zřejmě letos výnosy nižší, zemědělci z Vysočiny se nemusí bát, že o jejich produkty nebude zájem. To se v důsledku projeví i na výkupních cenách," vysvětlil Sklenář.

Vysočině podle Sklenáře pomohly hlavně včasné deště, které do jiných oblastí dorazily pozdě. „Letošní výkyvy počasí nás také trochu pozlobily, ale nebudou mít až zas takové katastrofální následky jako jinde. Přece jen na Vysočině přišly srážky v pravý čas a počasí je tu stabilnější," dodal Sklenář.

Letošní úrodu by mohla ohrozit i krupobití, která mohou přijít s bouřkami z velkých veder, a jsou pro zemědělce dalším postrachem.

Autor: Zuzana Musilová, zdroj: i regiony.cz