Velikonoční zlatý ležák odjel do Vatikánu, papež dostane i měděné vejce

     

Na třídenní cestu do Vatikánu se dnes vydala speciální várka velikonočního piva pro papeže Františka, která v Plzeňském Prazdroji zrála pět týdnů. Kromě dřevěného soudku a symbolických 2 018 lahví dostane papež speciální dárek. Tím je měděné vejce.

Dřevěný soudek a 2 018 lahví plzeňského ležáku Pilsner Urquell předá vatikánskému ministru zahraničí 27. března velvyslanec České republiky při Svatém stolci Pavel Vošalík.

O den později se zástupci pivovaru setkají při audienci s papežem Františkem.

„Stejně jako v roce 1842 vaříme i v dnešní době pivo pět týdnů podle receptury Josefa Grolla. Základem jsou tři tradiční suroviny: měkká plzeňská voda, vlastní slad a žatecký chmel. Náš ležák je každoročně součástí Velikonoc nejen u nás, ale i v dějišti největších a nevýznamnějších velikonočních oslav na světě - ve Vatikánu,“ říká starší obchodní sládek Václav Berka.

Součástí speciální dodávky je symbolický dárek pro papeže - měděné zdobené vejce. Jeho autorem je slovenský umělecký kovář Jozef Tomčala.

„Symbolizuje způsob, kterým pivo vaříme. Od počátku používáme měděné kotle, pod kterými topíme otevřeným ohněm. Měď je pro jedinečnost plzeňského ležáku nesmírně důležitá. Přenáší teplo a má výrazný vliv na zlatou barvu piva. Přestože to je náročnější způsob výroby než u jiných značek, trváme na ni,“ vysvětluje Berka.

Zkrátka nepřijdou ani fajnšmekři v Plzni. Velikonoční várka měla plnohodnotnou velikost a pivo bude k dispozici o Velikonocích ve všech tradičních hospodách.

Zlatavému moku na cestu požehnal biskup Tomáš Holub. „Plzeňské pivo je úžasným symbolem. Když člověk spojí svůj um s božími dary, vzniká něco krásného. Papež František je znám tím, že se dělí. Část várky proto zůstane mezi vatikánskými úředníky a papežskou švýcarskou gardou. Zbytek se rozdělí mezi věřící,“ doplnil Tomáš Holub.

Plzeňský pivovar vypravuje velikonoční pivo do Vatikánu už poosmé. Navazuje tak na tradici, jejíž kořeny sahají do přelomu 19. a 20. století, kdy si zlatý plzeňský ležák nechal posílat na doporučení svých lékařů papež Lev XIII.


Autoři: Jan Vitinger, Matěj Smlsal, zdroj: regiony.impuls.cz