Velká voda ustupuje, vystřídá ji nápor komárů a klíšťat

     

Situace na řekách se po povodních zlepšuje. Kvůli dešťům v západních Čechách se ještě očekává vzestup hladiny Berounky, která by měla během dneška kulminovat. Už by ale nemělo jít o tak velkou vlnu, jako minulý týden. Prognózy meteorologů už jsou ale jinak pozitivní.

Český hydrometeorologický ústav oznámil, že už jinak nepředpokládá žádný další významný vzestup řek. Hladiny se mohou zvýšit jen při postupu odtokových vln z rozvodněných horních toků.
Česko teď čeká další problém, příval komárů. Meteorologové totiž předpovídají v tomto týdnu teploty i kolem třiceti stupňů. Zatopené oblasti se prohřejí a pro komáry je to ideální situace.
Kvůli tomu jsou v pohotovosti krajské hygienické stanice. Situaci řešil i Ústřední krizový štáb. Slíbil, že krajům proplatí chemické prostředky na hubení larev i samotných komárů. Nejvíc ohrožené jsou Mělnicko, okolí Ohře a Třeboňsko, výskyt komárů očekávají odborníci i na dolním toku Berounky a na Plzeňsku.
Daří se také klíšťatům. Už v pondělí byla jejich aktivita na maximu, tedy na desátém stupni. Ideální je pro ně teplo po dešti. To je počasí, které právě přichází. Vyšetření už teď vyhledaly desítky lidí. Podle odborníků se vyplatí opatrnost, ale neměla by přerůst ve vystrašenost.
Autor: Jiří Daníček, zdroj: iregiony.cz