Veterináři vyhlásili poplach kvůli varroáze, vyskytuje se víc než loni

     

Plzeňsko - Před nebezpečnou nemocí včel, varroázou, varuje chovatele Krajská veterinární správa v Plzni. Parazit Varroa, který napadá včely a oslabuje jejich obranyschopnost, se v Plzeňském kraji letos vyskytuje mnohem více než loni. Nemoc postupně způsobuje úhyn včel.

Ohniska výskytu se v rámci kraje liší. Včelaři na Plzeňsku tvrdí, že si nezvykle vysokých úbytků včel nevšimli. „Nezpozoroval jsem neobvyklý úhyn včel," divil se zjištění včelař z Manětína Jaroslav Bláha.

Předcházet nákaze a její léčení je povinné. Řídí se vyhláškou Státní veterinární správy. Za nesplnění nebo porušení povinností hrozí pokuta od 50 tisíc do dvou milionů korun. „V letním období se do úlů nanáší pomocí desek kyselina mravenčí. Ta se nedostane do medu," uvedl včelař Jaroslav Sedláček.

Mimo sezonu se nebezpečná nemoc léčí především od října do prosince fumigací nebo aerosolem. Podle včelařů se parazita nepodaří nikdy vymýtit. „Hodně záleží na počasí. Nejhorší jsou mírné zimy. Důležité je, aby matka přestala klást vajíčka v prosinci," všiml si včelař František Jágr.

Podle veterinářky Veroniky Černé se letos parazit rozmnožil o měsíc dříve.

Varroáza

- Infekční onemocnění včel způsobené parazitem Varroa.
- Včely jej přenáší na svém těle.
- Napadá především plod, ale i dospělé jedince, které oslabuje sáním.
- Včelstvo postupně slábne, až zahyne.
- Léčba varroázy se provádí v podzimních měsících, a pak v červnu a v červenci.
- Léčení je povinné, řídí se vyhláškou Státní veterinární správy.

Autor: Martin Švec, zdroj: iregiony.cz