Většina firem nemá důvěru k zavádění Babišových elektronických tržeb

     

Víc než polovina českých firem nemá důvěru k zavádění evidence elektronických tržeb (EET). Státní regulace a administrativa podle nich zatíží daňové poplatníky, zatímco podvodníci opatření nějak obejdou. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory, kterého se účastnilo 1 100 především menších firem a živnostníků.

Jen necelá pětina podnikatelů souhlasí s tím, aby se elektronická evidence zaváděla postupně pro různé obory podnikání (v první fázi má jít o hotely a restaurace). Téměř 45 procent podnikatelů požaduje, aby tržby začali evidovat všichni najednou.

Tři pětiny podnikatelů pak žádají přinejmenším šestiměsíční přípravu na ostrý start elektronizace tržeb, třetina firem by prý potřebovala rok.
K jednorázové slevě pět tisíc korun na dani z příjmu na pořízení a provoz odpovídajícího technického zařízení má výhrady naprostá většina podnikatelů – téměř 84 procent, přičemž téměř polovina respondentů pak výši navrhované slevy považuje za nedostatečnou.
„Dotazovali jsme se na celou řadu technických, finančních, provozních a právních aspektů souvisejících s EET. Z našeho průzkumu nevyplývá zásadní odmítnutí EET. Podnikatelé chovají k EET jako ke každé významné regulatorní změně prostředí, v němž se pohybují, nedůvěru. Principiálně pochybují, zda se nemine svým účinkem. Nicméně téměř polovina postojů není vůči EET a priori nepřátelská,“ vysvětluje výsledky průzkumu prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.
Podnikatelé podle průzkumu žádají po vyhlášení zákona o EET dostatek času na výběr a odzkoušení vhodného technického řešení. ”Návrh zákona poslaný vládou do prvního čtení v Poslanecké sněmovně již upustil od nerealistického záměru spustit EET k 1. 1. 2016. Aktuálně navrženou tříměsíční legisvakanci vnímá podnikatelská veřejnost ale jako příliš krátkou,” uvedla komora v tiskové zprávě.
Přestože víc než 90 procent firem a podnikatelů uvedlo, že má stálé připojení k internetu a internet aspoň občas používá k podnikání, téměř 60 procent respondentů předpokládá, že bude potřebovat při zprovoznění technického zařízení odbornou pomoc a asistenci.
Takřka 42 procent dotazovaných dokonce předpokládá, že bude potřebovat pomoc i při výběru samotného zařízení pro EET.
„Ministerstvo financí celou dobu sice hovoří o přínosnosti otevřenosti hardware a software řešení, nicméně podnikatelská veřejnost je velmi zneklidněna. Myslím, že to je výzva pro vládu i samotné ministerstvo financí,“ dodal Dlouhý.
Zavedení elektronické evidence tržeb by se mělo nejprve týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy z velkoobchodu a maloobchodu.
Teprve pak by vláda měla rozhodnout o případném rozšíření na další sektory. Inspirací pro zavedení byly zkušenosti z Chorvatska. Ministerstvo financí očekává, že opatření pomůže zvýšit roční výběr DPH až o 13 miliard korun.

Zdroj: novinky.cz