Viceprezident SMA ČR získal prestižní ocenění Makro živnostník roku

     
Pan František Němec,viceprezident SMA ČR a farmář z Netína na Vysočině získal 20. listopadu t.r. prestižní ocenění v soutěži Makro živnostník roku. V této prestižní soutěži vyhlašovanou Hospodářskými novinami, která se koná pod záštitou prezidenta republiky Václava Klause, obsadil mladý farmář 3. místo. Druhou pozici obsadila paní Helena Konopíková, pekařka z Plzeňského kraje a první místo zaujala paní Jaroslava Klemensová z Moravskoslezského kraje, která vede výrobnu uzenin.

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />František Němec, který ocenění přebral z rukou Petra Kužela, prezidenta Hospodářské komory, je tak historicky prvním zemědělcem oceněným v této soutěži. Němcova farma se zabývá chovem krav a následným zpracováním mléka. Finálními produkty farmy jsou jogurty, sýry, tvarohy a konzumní mléko. Jedná se o velmi prestižní ocenění nejenom pro samotného farmáře, ale i pro organizaci a potažmo resort celý. Toto ocenění vyvolává naději, že snad konečně nastává doba, kdy zemědělský podnikatel bude stát na stejné společenské úrovni, jako podnikatelé z nezemědělských oborů. Jakkoliv by bylo neprofesionální snižovat význam jiných soutěží jako je Zemědělec roku, či Farma roku, kde se jedná o velmi prestižní projekty,. umístění Františka Němce v soutěži Makro živnostník roku je pozice získaná v konkurenci nezemědělských podnikatelů.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Pro naše čtenáře přinášíme minirozhovor s Františkem Němcem:

 

 

V soutěži makro Živnostník roku jste získal krásné 3. místo. Gratuluji. Nicméně co toto ocenění přinese vám a vaší firmě? A přispěje tento titul nějak k vašemu podnikání?

 

F.N.

Především bych chtěl poděkovat všem lidem, kteří mě v této soutěži podpořili. Ukázalo se, že i laická nezemědělská veřejnost může v obecné soutěži hlasovat pro zemědělce a to ne proto, že je zemědělcem, ale díky  zajímavosti nápadu a inovace ve firmě, o což v této soutěži především šlo. Získané ocenění je samozřejmě prestiží firmy, kterou se může „chlubit“, ale v reálném životě toto ocenění přináší našim zákazníkům zprávu, že naše jednání je vůči nim férové, že vytváříme zdravé a kvalitní produkty a že se na nás jako obchodní partnery, ale i na naše produkty, mohou vždy spolehnout.

 

 

Můžete ve zkratce shrnout vaše zemědělské podnikání? A vhledem k tomu, že jste muž, si dovolím i poněkud indiskrétní otázku, přesto pro naše čtenáře asi dost zajímavou: kolik vám je let?

 

 

F.N

Otec začínal po revoluci podnikat na 12 ha zemědělské půdy a s 20 kusy dobytka. Sám záhy pochopil, že produktivní zemědělství se bude ubírat jinou cestou a proto jsme postavili novou produkční stáj pro dojnice o kapacitě 70 ks a rozšířili naše pozemky na současných 150 ha zemědělské půdy. Po ukončení studia jsem se zcela automaticky zapojil do chodu hospodářství a postupně jsem začal aplikovat nové inovace. Začali jsme poskytovat služby zemědělskými stroji, tak že dnes jsme schopni svým kolegům v širokém okolí zajistit kompletní zemědělské práce od setí až po sklizeň kombajnem, či lisování a balení senáže. Časem jsme zjistili, že stáje pro naše zvířata již přestávají kapacitně vyhovovat, proto jsme postavili novou stáj pro jalovice, která je situována k přilehlým pastvinám. Nicméně stále jsem zvažoval uzavření koloběhu farmy. Přes prvotní experimenty, přes které si musí projít každý začínající zpracovatel, jsme vybudovali vlastní minimlékárnu, kde dnes  zpracováváme naše mléko na jogurty, sýry, tvaroh a další mléčné výrobky. Management obchodu s těmito produkty jsme postavili na rozvozu ke konečnému zákazníkovi a zároveň na systému vratných obalů, což posouvá naši produkci více k ekologii a trvalé udržitelnosti. A málem bych zapomněl na druhou část otázky, ta už bude kratší: je mi 31 let.

 

 

Popravdě řečeno, to je úctyhodný životopis na 31 let věku. Vím o vás, že jste členem prezidia SMA ČR. Jak se zde angažujete a co je vaším cílem do budoucna?

 

Členem společnosti jsem již řadu let a motivace vstoupit do členské základny SMA ČR je stále stejná, i dnešním působením v prezidiu společnosti: tou motivací je sdružování mladých lidí, kteří si předávají zkušenosti, navštěvují se vzájemně, či společně navštěvují své zahraniční kolegy a to je velká inspirace pro každého zemědělského podnikatele. Protože i v tomto oboru platí, že jednou vidět je lepší, než-li několikrát slyšet. Dalším motivem je samozřejmě informační činnost SMA: dnešní zemědělský podnikatel musí vstřebat velké množství informací přímo souvisejících s jeho podnikáním a bohužel jakési středové místo, kde by se vše potřebné dozvěděl, státní správa neposkytuje. Organizace mladých farmářů mi proto, mimo jiné, tyto informace dává. Dovolím si takové malé doporučení: staňte se členy Společnosti mladých agrárníků ČR, využívejte výhod členství a také získáte ocenění v soutěži Živnostník roku. I když si teď vlastně uvědomuji, že mi tímto může vznikat konkurence. Nicméně pevně věřím, že to bude konkurence zdravá, od které se i já možná v budoucnu přiučím.

 

Františku přeji vám kromě zdravé konkurence mnoho úspěchů a zdaru a to nejen ve vašem podnikání, ale i v osobním životě!

 

Jaroslav Trávníček

SMA ČR