Vinaři čekají na mráz, aby mohli sebrat ledové víno z roku 2011

     

Ne všichni vinaři z jižní Moravy už mají svou úrodu ve sklípku. I když je půlka ledna, někteří z nich netrpělivě vyčkávají na mráz, aby mohli sklidit to nejlepší, co ročník 2011 nabízí - tedy ledové víno.

Na úrodu modrých vinic ve Velkých Pavlovicích už od podzimu dohlížejí hejna špačků a hlídači s bouchacími puškami. Všichni vyčkávají. Vinaři na mráz, špačci na klid. "Meteorologové slibují, že v neděli začne mrznout, tak ještě čekáme," říká vinař Radomil Baloun.

Na nedělní mráz čekají i ve znojemském Znovínu. "Je to poslední týden, který jsme si dali, že ještě počkáme. Vše je nachystáno tak, abychom v pondělí začali sbírat," říká ředitel vinařského závodu Pavel Vajčner.

Jihomoravská předpověď je příznivá. Od neděle má zůstat rtuť pod bodem mrazu i přes den. "V první polovině příštího týdne si užijeme mrazivější počasí i ve dne, v noci budou teploty klesat k minus šesti, místy až k minus deseti stupňům Celsia," slibuje Petr Münster z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

Na ledové je třeba mínus 7 stupňů Celsia

Pro vinaře je to jedna z posledních možností, kdy hrozny dostat pod střechu. Ledové víno se totiž smí sklízet, až když teploty sestoupí na sedm stupňů mrazu.

Naopak na ledová vína ročníku 2011 rezignoval už na podzim vinař Pavel Hruška z Blatnice pod Sv. Antonínkem. "Letos jsem žádné hrozny nenechával, protože jsem tušil, že to pro ně nebude dobrý rok. Nechtěl bych teď ty hrozny na vinicích vidět, musejí být plné hniloby," míní Hruška.

Česká republika je přitom svou polohou jednou z mála zemí, kde se ledovému vínu daří. V létě mají vinice dostatek tepla a slunce a první mráz přichází brzy, než začnou hrozny ve vinohradech hnít.

"Denně i o víkendech mám na vinicích dva lidi, kteří hlídají úrodu," říká vinař Radomil Baloun. Od začátku zimy vinaři zaznamenali pouze dva dny, kde teplota klesla k minus pěti stupňům, a tak strážci pochodují hektarem velkopavlovického vinohradu i v půli ledna.

"Máme naštěstí perfektně zdravé hrozny, které jsou stále dobré na jídlo a už teď svojí cukernatostí dosahují kvality výběru z bobulí a cibéb," pochvaluje si Baloun.

Každý večer chodí netrpělivě k teploměru i Stanislav Popela z Perné. "Jakmile zamrzne, vlítneme na to. Bylo by potřeba, aby se teplota kolem minus osmi držela aspoň v noci," přeje si vinař.

Jedno ze svých nejlepších ledových vín sbíral v roce 2008 o Vánocích při minus deseti stupních Celsia. I tehdy byl podle záznamů velmi teplý listopad i prosinec.

"Prosince byly v posledních letech buď normální, nebo velmi teplé s tím ale, že kolísání je značné a alespoň část měsíce byly teploty nižší než dlouhodobý průměr. Tento prosinec ale byly teploty kromě dvou dnů pouze nad normálem," říká brněnský klimatolog Petr Štěpánek.

Žádné plísně ve svých vinicích nezaznamenali ani vinaři ze Znovínu. "Hrozny mají méně vody, ale to nevadí. Očekáváme sklizeň kolem pěti tisíc kilo Rulandského modrého a Tramínu," říká ředitel Znovínu Pavel Vajčner.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 13.01.2012, agris.cz