Vláda schválila dvě miliardy korun na odškodnění za sucho

     

Vláda poskytne zemědělcům dvě miliardy korun jako odškodnění za loňské sucho. Uvedl to po jednání vlády místopředseda vlády Richard Brabec. Podle materiálu by zároveň měli za jarní mrazy dostat kompenzaci 208 milionů korun pěstitelé ovoce a lesní školkaři. Podle ministerstva zemědělství dostanou také zemědělci 141 milionů korun na budování závlah.

Kompenzace je podle Brabce jenom výrazně menší část z celkově způsobených škod, které se odhadují loni na více než dvanáct miliard korun. Podle materiálu sucho loni způsobilo škody až za 7,7 miliardy korun, nejvíce postiženy byly obilniny, olejniny, trvalé travní porosty a kukuřice. U brambor a cukrovky byla ztráta až pět miliard korun.
Podle ministra zemědělství v demisi Jiřího Milka bude použita miliarda korun z vládní rozpočtové rezervy, část peněz se našla v úsporách jiných resortů. Samotné ministerstvo zemědělství uvolní na kompenzace 215 milionů korun, proplatí také peníze na odškodnění za mrazy.
Agrární komora ČR od začátku tvrdila, že poškození podniků je větší, než vláda v minulosti schválila, řekl její mluvčí Jiří Felčárek. Podle něj ale komora vládní rozhodnutí respektuje. Samotný materiál byl dokončen s podporou komory, která se snažila dopočítat škody co nejpřesněji – na úroveň jednotlivých katastrů.
Zemědělci budou muset předložit, že sucho jim zničilo alespoň 30 procent průměrné roční produkce, výše podpory přitom nepřesáhne 80 procent škod. Dále musí doložit doklad pojištění na alespoň polovinu výměry dané plodiny nebo na polovinu výměry zemědělského podniku. Pokud je nedoloží, zkrátí se kompenzace na polovinu.

Autorka: Eva Seifertová, zdroj: zemedelec.cz