Vládou prošla největší změna zákona o potravinách za 15 let

     

Vláda schválila velkou novelu zákona o potravinách, kterou připravilo ministerstvo zemědělství (MZe). Novela, označovaná za největší změnu potravinového práva za 15 let, mimo jiné zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a má zpřísnit označování nebalených potravin. Bude u nich muset být uveden údaj o hlavní složce potraviny a také údaj o výrobci.

Velcí obchodníci s tržbami přes pět miliard korun ročně mají nově mít povinnost deklarovat, odkud pochází jejich zboží. Na dveřích by měla viset informace, která bude uvádět pět zemí, z nichž hlavně pochází prodávané zboží.
Svaz obchodu a cestovního ruchu v polovině listopadu tento záměr MZe označil za protiústavní. Podle něj bude těžké plnit i podmínku o hlavní složce nebalených potravin.
Maximální pokuta za nedodržení požadavků na označování potravin nebo kvalitativní parametry má vzrůst ze současných tří na deset miliónů korun. Novela počítá také se zavedením nahlašovací povinnosti pro dovozy vybraných potravin rostlinného původu.1
Novela reaguje na změny v evropské legislativě, která mimo jiné zavádí povinnou velikost písma na obalech potravinářských výrobků, na jehož nečitelnost si řada spotřebitelů stěžuje. Má se také rozšířit okruh potravin, u nichž musí výrobce povinně značit zemi původu. Nebude tak stačit jen označení, že výrobek pochází ze země EU.
Na rozdíl od návrhu schváleného v květnu ten současný neobsahuje plán na sloučení Státní veterinární správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Má naopak nad rámec původní novely například uzákonit, aby obchodníci při pultovém prodeji nebalených potravin museli značit podíl hlavní složky výrobku a jméno výrobce.
Návrh zákona měl být předkládán kabinetu s rozporem. Zásadní připomínka ministerstva zdravotnictví nebyla v rámci připomínkového řízení totiž vypořádána, vyplývalo z materiálu umístěného v knihovně připravované legislativy. Sporný bod týkající se kompetencí k aktualizaci seznamu EU potravinářských přídatných látek MZe nakonec z návrhu vyňalo, čímž umožnilo jeho schválení.
Předchozí vláda premiéra Petra Nečase již začátkem května materiál schválila a poslala do Poslanecké sněmovny. Z důvodu svého rozpuštění však Sněmovna nestihla materiál projednat. MZe pod vedením současného ministra a bývalého šéfa Potravinářské komory Miroslava Tomana materiál upravilo a znovu předložilo ministrům. Nyní jej musí projednat Sněmovna.

Zdroj:novinky.cz